Словакия ще играе за първи път в историята си на самостоятелна държава на световно първенство по футбол. Това ще стане на Мондиал 2010, след като тимът оглави класирането в група с Чехия, Словения, Полша, Северна Ирландия и Сан Марино. Успехът може би е на път да стори чудото и да извади футбола от сянката на хокея на лед. Хокеят е считан за спорт № 1 в страната или поне след 2002 г., когато националният отбор спечели световната титла.
“Вярвам, че достигането до световното първенство е уникално събитие и може да промени обществената нагласа към футбола, който може да получи нов социален статус”, твърди селекционерът Владимир Вайс.

Триумфът на Словакия може би се дължи и на футболистите от тима, където най-големите звезди са играещият в Ливърпул Мартин Шкъртел и капитанът на тима – 22-годишният Марек Хамшик от Наполи. Според редица наблюдатели успехът на словаците е дело на техния селекционер. 45-годишният Владимир Вайс е познат у нас с работата си начело на Артмедия, като през сезон 2005/06 успя да класира тима до участие в груповата фаза на Шампионската лига след отстраняване на Селтик в квалификациите. Под неговото ръководство Артмедия не само игра в групите, ами и завърши на трето място в поток с Интер, Лейнджърс и Порто, като “драконите” останаха последни. Третата позиция позволи на словашкия отбор да участва в 1/16-финалите на Купата на УЕФА, където срещна Левски. Вайс бе начело на тима само в първия мач, спечелен от “сините” с 1:0 на стадиона в Търнава. След това напусна и пое руския Сатурн, а на реванша в София (2:0 за Левски) Артмедия бе воден от Михал Хип.

http://tmp.aktualne.centrum.sk/soumar/img/1040/60/10406027-vladimir-weiss-ml.jpgБившият халф Владимир Вайс има опит с участие на световно първенство. Той е част от националния отбор на Чехословакия на Мондиал`90 в Италия. Играе и в трите мача от груповата фаза срещу Италия, Австрия и САЩ, но след това не се появява на теренана 1/8-финала срещу Коста Рика и на 1/4-финала срещу Германия. Той обаче не е единственият футболист в семейството, неговият баща Владимир Вайс също е бивш национал на Чехословакия. Като защитник е част от представителния тим на страната, който играе на олимпийските игри в Токио през 1964 г. и печели сребърните медали след загуба от Унгария на финала. Има и трети Владимир Вайс – 19-годишният атакуващ халф на Манчестър Сити. Младокът (на снимката в ляво) засега има само един мач във Висшата лига, но пък цели 7 за националния отбор.

“Най-големият успех за мен не е класирането за световното първенство, а това че десетки хиляди дойдоха да гледат мача ни със Словения, твърди Вайс, визирайки предпоследната световна квалификация. – Хората възвръщат вярата си в нас. Аз отдавна съм признал за любовта си към футбола, цялото ни семейство е футболно. Моят баща ми е разказвал как съм започнал да ритам топка още от бебе, по-късно видях това да прави и моят син, който също обича футбола.”

http://cache.daylife.com/imageserve/07zz2Xc8EU4xL/610x.jpgТреньорът Вайс вярва, че класирането за световното първенство в ЮАР ще убеди властите и спонсорите да вложат пари в словашкия футбол за подобряване на инфраструктурата и изграждането на нови стадиони. Все пак Словашката футболна федерация е основана през 1938 г. и има почти 430 000 членове. Това я прави най-голямата организация в страната и всяка седмица се провеждат около 5000 футболни срещи.

“Футболът е като магия. Можеш да правиш много неща с топката. Ако си наистина добър, тогава ти се отварят много врати и не трябва да изпускаш този момент. Със сигурност ние ще отидем на световното първенство, за да се борим за постигането на възможно най-добро представяне. Не отиваме в ЮАР на ваканция. Докато топката е в игра, всичко е възможно”, твърди Вайс, разкривайки целите на Словакия за Мондиал 2010.
Веселин Русинов, БЛИЦ