Поредна стъпка към това да падне близо 40-годишната забрана за жени да гледат мачове на живо на стадиона направиха в Иран.

След като през октомври 100 дами се възползваха от жест на местната футболна федерация и получиха билети за срещата с Боливия, сега жени бяха допуснати на мач на клубния Персеполис с японския Кашима.

Гостите взеха трофея в от Азиатската Шампионска лига след 0:0 в Техеран и успех с 2:0 в първата среща. Двубоя изгледаха около 500 иранки, отделени в специален блок на препълнения 80-хиляден стадион.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Това е поредна стъпка към това скоро жените да могат да ходят свободно на мач, което направиха на Мондиала в Русия, подкрепяйки местния национален тим и за което от ФИФА настояват от много време.

Това обаче среща яростната съпротива на по-религиозни кръгове от управлението на страната, според които е грешно жени да гледат чужди полуголи мъже.

Официалната забрана дамите да наблюдават на живо футболни срещи датира от 1979 година - след Иранската революция на Аятолах Хомейни.

"От години чакаме правото да ходим свободно на мач. Защо не ни дават? Защо футболът да е само за мъже? От деца обичаме играта. В момента забраната е паднала само частично, а ние настояваме да изчезне изцяло и завинаги", коментират фенки пред "Ал Джазира".