Футболните таланти не се появяват по случайност, те се раждат. Качествата им надхвърлят тези на връстниците им, техническите им качества са превъзходни и изпреварили физическото развитие на самите млади футболисти. Това са предпоставки за наличието на голям футболен талант и обещание за светло бъдеще в спорта. Тези обещания в някои случаи обаче не се реализиран, а самите футболисти се оказват вечни таланти.

Италианското издание „Вале Сабиа Нюз“ направи класация на такива нереализирани таланти и сред тях се оказа българският нападател Валери Божинов.

„Българският нападател дебютира в Серия „А“ само на 15 години. Качествата му бяха забелязани от Зденек Земан, когато известният специалист пристигна в Лече. След силен старт на сезон, в който вкара 12 гола, Божинов купен от Фиорентина срещу 15 милиона евро. Тук обаче започна сривът в кариерата на нападателя. Беше преотстъпен на Ювентус в Серия „Б“, провалени възможности в Манчестър Сити и Спортинг (Лисабон), няколко престоя в италианската втора дивизия, завръщане в родината си в Левски, мачове в Серия и китайската „Б“ група. Сега на 31-годишна възраст Валери Божинов има сериозен списък с имена на отбори, за които е играл, дълга кариера зад гърба си, но не такава, каквато си представяха самият той и всички специалисти“, пише "Вале Сабиа Нюз" за Божинов.

Сред останалите имена в листата на италианското издание е бившият уругвайски национал и играч на Интер Алваро Рекоба, бившият съотборник на Димитър Бербатов в Манчестър Юнайтед Федерико Македа, както игралите за младежкия националнен отбор на Италия Никола Вентола, Артуро Луполи и Масимо Донати. Вентола игра Интер през кариерата си, Луполи носи екипите на Арсенал и Фиорентина, а Донати стана шампион на Шотландия със Селтик и беше собственост на Милан.