Футболният отбор на Великобритания ще започне първото си участие на олимпийски игри от 1960 г. насам срещу Сенегал. Селекцията на Стюърт Пиърс среща африканците на 26 юли на “Олд Трафорд” в Манчестър.
 
Сенегал се класира за Олимпиадата в Лондон в понеделник след победа с 2:0 над Оман. Двубоят се игра в английския град Ковънтри. Помощник-треньорът на сенегалския тим Алу Сисе обяви, че страната ще изпрати възможно най-добрия състав, но все още не е сигурно участието на двамата голаджии на Нюкасъл Демба Ба и Папис Демба Сисе.
 
Британският тим е в Група “А”, където освен Сенегал са Уругвай и ОАЕ. Бразилия, която има пет световни титли и нито една олимпийска, е в Група “С” с Египет, Беларус и Нова Зеландия.
 
Световният и европейски шампион Испания, златен медалист от олимпийските игри в Барселона през 1992 г., попадна в Група “D” заедно с Япония, Хондурас и Мароко. В Група “В” са Мексико, Южна Корея, Габон и Швейцария.
 
Първият мач от футболния турнир на Олимпиадата в Лондон ще се проведе на 25 юли на “Милениъм Стейдиъм” в Кардиф, когато женският тим на Великобритания играе с Нова Зеландия в Група “Е”. В същия поток са Камерун и Бразилия.
 
Световният шампион Япония е заедно с Швеция, ЮАР и Канада в Група “F”, а олимпийския първенец САЩ попадна в Група “G”, където са Франция, Колумбия и КНДР.
 
Женският футболен финал на олимпийските игри в Лондон е на “Уембли” на 9 августи. Два дни по-късно е и срещата за златните медали при мъжете.
 
Отборите в мъжкия футболен олимпийски турнир са съставени от играчи до 23 г., като всеки тим има право да използва трима играчи над тази възраст. В женския турнир няма възрастово ограничение и участват представителните национални отбори.