Легендарният мениджър на глазгоуския Рейнджърс Уолтър Смит почина на 73-годишна възраст след битка със заболяване. Той изведе „сините“ до спечелването 10 шампионски титли, пет национални купи и шест Купи на Лигата, както и до финал на Купата на УЕФА през 2008 г. Това го прави вторият най-успешен треньор в историята на клуба след Бил Страт.

Смит беше близък приятел и със Сър Алекс Фъргюсън, чийто асистент е в националния отбор на Шотландия за Мондиал`86 г. и в Манчестър Юнайтед през пролетта на 2004 г.

Като футболист играе за шотландските Дънди Юнайтед и Дъмбартън, както и за американския Далас Торнадо. Още като действащ футболист става треньор и почва да води шотландските национали до 18 г., а след това и тима до 21 г. През 1991 г. започва първия си престой начело на Рейнджърс и остава до 1998 г.

Следва четиригодишен престой в английския Евертън. През 2004 г. става селекционер на националния отбор на Шотландия и повежда възраждането на „гайдарите“, но през 2007 г. напуска, за да се завърне начело на "сините" от "Айброкс".

„Невъзможно е да се опише значението на Уолтър за всички в Рейнджърс. Той въплъщаваше всичко, което е свързано с нашия клуб. Говорих с него през миналия уикенд. Дори, когато се бореше със заболяването си не преставаше да ни дава съвети и да ни подкрепя. Знам, че често говореше с треньорите на отбора, включително с мениджъра Стивън Джерард. Загубихме един от най-големите треньори в историята на съвременния футбол“, заяви президентът на Рейнджърс Дъглас Парк.

Евертън, Футболната асоциация на Шотландия и Манчестър Юнайтед също изразиха съболезнованията си към близките на Уолтър Смит.

„Въпреки че на терена бяхме от противоположните страни, за мен Уолтър си остава голям приятел. Той беше уважаван от всички и малцина могат да се мерят с него. Днес загубихме велик човек за футбола“, коментира легендата на Селтик и Ливърпул Кени Далглиш.

„Уолтър Смит беше много важен човек в моя живот. Беше мой началник, мой треньор и мой втори баща, който след това се превърна в един от най-добрите ми приятел. Загубата е огромна, но със сигурност се избави от страданията. Видях се с него през уикенда и двамата знаехме, че смъртта му е въпрос на време. Това обаче в никакъв случай не намалява тъгата ми по неговата загуба. Мога да говоря дълго за Уолтър, но накратко ще каже, че той беше най-добрият съпруг, най-добрият приятел и всичко, което може да се изисква от един достоен мъж“, добави бившият нападател на Рейнджърс Али Маккойст, който след края на кариерата си е асисент на Уолтър Смит при „сините“.