Българският национал Велизар Димитров и неговият клуб Металург (Донецк) ще се изправят срещу Днепър (Днепропетровск) в първия кръг на сезон 2009/10 на украинската Висша лига. Първенството на Украйна се подновява на 18 юли.

Шампионът Динамо (Киев) приема Черноморец (Одеса), а сребърният медалист и носител на купата на УЕФА Шахтьор (Донецк) е домакин на Кривбас. Голямото дерби между Динамо и Шахтьор е в 14-ия кръг, който ще се играе на 20-22 ноември.
 
Бронзовият медалист Металист (Харков) гостува в първия кръг на дебютанта Оболон, а носителят за купата на Украйна Ворскла е домакин на Карпати (Лвов).
 
Бе теглен и жребият за определяне на символичния домакин в мача за Суперкупата на страната между Динамо (Киев) и Ворскла. Срещата ще се играе на 11 юли в Сумах, а правото да бъде домакин спечели шампионът Динамо.
 
В същото време Металург (Донецк) привлече двама нови футболисти. Това са халф-бекът на Металург (Запорожие) Алексей Годин и нападателят на шампиона на ОАЕ Ал Шабаб Мусавенгоси Мгуни. 26-годишният украинец парафира за три години, докато зимбабвийското острие подписа 4-годишен договор./БЛИЦ
 
ПРОГРАМА ЗА ПЪРВИЯ КРЪГ
Динамо (Киев) – Черноморец (Одеса)
Таврия – Металург (Запорожие)
Шахтьор (Донецк) – Кривбас
Иличевец – Закарпатие
Ворскла (Полтава) – Карпати (Лвов)
Металург (Донецк) – Днепър (Днепропетровск)
Оболон – Металист (Харков)
Зоря – Арсенал (Киев)