Бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер даде мрачна прогноза за футбола в Англия и предупреди, че малките клубове ще умрат, ако нищо не се промени в системата. В последните дни стана ясно, че двата най-титулувани отбора в страната Ливърпул и Манчестър Юнайтед готвят сериозна реформа на Висшата лига, част от която предвижда и повече средства да отиват при Английската футболна лига (Чемпиъншип, Лига 1, Лига 2), включително и първоначален аванс от 250 милиона паунда. Според Венгер обаче това няма да е достатъчно, за да бъдат спасени финансово клубовете от долните дивизии. 

"Ако нищо не се промени, малките клубове ще умрат. Не мисля, че едно плащане ще разреши проблема. Със сигурност генерираните пари трябва да се поделят, приходите на топ отборите трябва да бъдат споделяни с по-малките клубове. В крайна сметка решението трябва да дойде от Футболната асоциация, от правителството, от Висшата лига - да се намери някакъв компромис, за да се решат проблемите, които съществуват още преди кризата с коронавируса", сподели френският специалист пред "Би Би Си".

Легендарният треньор посветва настоящия наставник на Арсенал Микел Артета отново да разчита на халфа Месут Йозил в първия отбор. Според французина държането на германеца настрана е "загуба" на творчеството на плеймейкъра. Йозил игра във всички мачове от Висшата лига под ръководството на Микел Артета, преди миналия сезон да бъде спрян поради пандемията от COVID-19, но не е изиграл нито минута от рестартирането през юни сезон 2019/20 и започването на новия сезон. 31-годишният футболист пък иска да остане в клуба до края на договора си, който изтича през юни 2021 година, въпреки че е отпаднал от състава. Германецът не попадна в списъка на „артилеристите“ за груповата фаза на Лига Европа през този сезон.

"Той е в годините, в които играч с таланта си може да произведе най-много. И това е загуба и за клуба, защото той е супер талант, творчески талант, който в последната трета може да създаде този убийствен пас. Начинът, по който върви футболът в момента, е бърз контрапресинг, бързи преходи и всички играят по един и същ начин. Изгонени са играчи като Йозил. Нека не забравяме кой е този човек, световен шампион, който е играл в Реал Мадрид. Той е рекордьорът по асистенции, така че трябва да намериш начин да го привлечеш отново", коментира Венгер.

"Той има съставките, за да бъде много добър мениджър, топ мениджър. Трябва да му дадем време, да му позволят да си върши работата по начина, по който иска да го направи. Той е интелигентен, има голяма страст и силен характер. И вярвам, че се обгражда с правилните хора", добави французинът за Микел Артета.

КЛАСИРАНЕТО ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА НА АНГЛИЯ