Вердер Бремен победи Байер Леверкузен с 1:0 във финала на турнира за Купата на Германия и спаси сезона си, след като по този начин си осигури участие в Лига Европа през следващия сезон. Единственото и победно попадение в този последен за бразилеца Диего мач с екипа на Вердер бе дело на Месут Йозъл след почивката в 58-ата минута на срещата. Това бе първи трофей за Вердер след 2004 г. когато отборът на Томас Шааф постигна дубъл.

http://cache.daylife.com/imageserve/02zU8hU6xk2fX/610x.jpgВердер напълно проспа настоящия сезон в Бундеслигата и финишира по средата на таблицата в крайното класиране като единствените шансове за някакъв трофей бяха финалите в Купата на УЕФА, където възпитаниците на Томас Шааф загубиха с 1:2 след продължения от украинския Шахтьор Донецк, и финалът за Купата на Германия, спечелен срещу Байер Леверкузен с 1:0.

http://cache.daylife.com/imageserve/0cbX4PDcyP2hx/610x.jpg

 Срещата на препълнения до краен предел “Олимпиящадион” в Берлин започна с лек натиск на “аспирините”, но постепенно Вердер овладя инициативата и до края на полувремето изпусна няколко изгодни възможности за гол. В 6-ата минута след центриране на Диего удар с глава отправи австрийският бранител Прьодъл, но стражът на Леверкузен Рене Адлер успя да избие с вещина. В 13-ата минута отново Адлер изби с върха на пръстите си опасен удар на Фрингс, който по-скоро се опитваше да центрира. В 22-ата минута пък при една от редките атаки на Байер Ренато Аугусто изведе Патрик Хелмес на изгодна позиция, но последният стреля покрай вратата. В 25-ата минута пък силен удар на Налдо отдалеч не бе отразен както трябва от Адлер, който обаче улови добавката на Диего. В самия край на полувремето отново бразилският плеймейкър Диего центрира от фаул и Налдо стреля опасно с глава, за да се намеси отново Адлер, който изби в корнер.

http://cache.daylife.com/imageserve/00SAanY3Y2epY/610x.jpgИ след почивката “бременските музиканти продължиха” да бъдат по-активният тим. В 47-ата минута удар на капитана Франк Бауман профуча покрай вратата, а след още 4 минути игра след центриране на Транкило Барнето, Клеменс Фриц моижеше да си вкара неспасяем автогол с глава, но прати топката над гредата. В 58-ата минута настъпи и решителният момент в мача, след като Диего намери с чудесен пас Месут Йозъл и последният с невероятна скорост нахлу отляво, преди да прати топката с топовен шут в мрежата на Адлер. Фрийдрих успя леко да отклони топката, но това като че ли допълнително заблуди стража на “аспирините”, който не можа да предотврати попадението. След гола играчите на Бруно Лабадия опитаха всичко по силите си, за да стигнат до изравнителен гол, но така и не успяха да се доберат до попадението, което евентуално щеше да прати мача в продължения. “Аспирините” натиснаха в последните минути, но така и не можаха да създадат някакво по-опасно положение. В 86-ата минута Щефан Кислинг бе близо до изравнителен гол, но ударът му от 18 метра премина на 3 метра покрай вратата.

http://cache.daylife.com/imageserve/00yJewR7IQclH/610x.jpgТака в крайна сметка Вердер Бремен спечели за шести път в своята клубна история Купата на Германия и ще представя страната си в Лига Европа през следващия сезон, докато Байер Леверкузен няма да участва в евротурнирите и ще трябва да се съсредоточи от следващия сезон върху изявите си единствено в Бундеслигата. /БЛИЦ