ФИФА ще разследва твърденията на английски вестник, че двама членове на изпълнителния комитет са предложили да продадат своя глас при избора за домакинство на Световното първенство през 2018 г., което ще се решава декември.

Британският вестник „Сънди Таймс” разпространи, че служители на световната централа са направили предложение към техни репортери, които са работили под прикритие и са се представили като лобисти за консорциум на американски компании.

В информацията се съобщава, че нигериецът Амос Адаму е бил заснет да иска пари за личен проект, а президентът на Футболната конфедерация на Океания Рейналд Темарии от Таити е имал планове да финансира спортни академии.

ФИФА ще реши на 2 декември в Цюрих домакините на първенствата на планетата през 2018 и 2022 г. Изборът ще бъде направен от 24-членния изпълнителен комитет.

„ФИФА вече поиска да получи цялата информация и документи, свързани с този случай и очаква пристигането на този материал. При всички случаи ФИФА веднага ще анализира този материал и когато приключи анализът, ще може да пристъпи към последващи стъпки", се казва в изявление на световната футболна централа.

Англия, Русия, Испания/Португалия и Белгия/Холандия кандидатстват за световното през 2018-а. Кандидатурите за 2022-а са на САЩ, Япония, Южна Корея, Катар и Австралия./БЛИЦ