Виктория (Пилзен) поднесе голямата изненада в мачовете реванш от 1/16 финалите на Лига Европа. Чешкият тим удари украинския гранд Шахтьор (Донецк) с 2:1 като гост и след 1:1 в първата среща продължава в следващата фаза. И двата отбора се включиха в турнира, след като завършиха на трето място в групите си в Шампионската лига. Шахтьор натисна от 1-ата минута, Кучер и Луис Адриано профукаха отлични положения за гол пред чешката врата.

Гостите предимно се бранеха, но и контраатакуваха опасно. В 30-ата минута Даниел Колар стреля отдалеч, шутът рикошира в тялота на защитник на Шахтьор и заблуди стража Пятов - 0:1. Само 4 минути по-късно Петържела смълча трибуните от идентична ситуация – 0:2.

През второто полувреме отчаяният щурм на домакините доведе само до почетно попадение, което вкара Луис Адриано чак в 88-ата минута, след като отклони центриране на Шевчук за 1:2. Шахтьор притежаваше топката в 75% от игровото време и изпълни 17 корнера, но въпреки това напред продължават чехите. На осминафиналите те ще срещнат победителя от двойката Лион - Черноморец (Одеса).


шахтьор_1.jpgШахтьор (Донецк) – Виктория (Пилзен) 1:2vict_1.jpg
(в първия мач 1:1)
 
0:1 Колар (30), 0:2 Петржела (34), 1:2 Луис Адриано (88)
Донецк, “Донбас Арена”
Съдия: Пол ван Бьокел (Холандия)