Байер (Леверкузен) загуби у дома от Виляреал с 2:3 в първи мач между двата тима от 1/8-финалите в турнира Лига Европа. Единственият немски представител в надпреварата поведе с 1:0, допусна обрат до 1:2, след което изравни за 2:2, но се предаде в последните секунди за крайното 2:3. Така „аспирините” на практика изгубиха шансовете си да елиминират „жълтата подводница”, която пък е единственият отбор, който продължава да представя Испания в този турнир. Реваншът във Виляреал на "Ел Мадригал" е след седмица.

Срещата на „БайАрена” започна равностойно в началните минути, но лека полека домакините от Леверкузен взеха инициативата. Играчите на Виляреал все по-трудно организираха атаки, като действията им бяха съсредоточени предимно в отбранителни действия. При една контраатака в 33-ата минута чеха Михал Кадлец с хубав диагонален удар от около 25 метра не остави никакви шансове за стража на гостите Диего Лопес и резултатът бе открит – 1:0. „Аспирините” продължиха да задържат повече топката, но противно на всякаква логика допуснаха изравняване в 42-ата минута. Тогава отбраната на Байер допусна груба грешка и роденият в САЩ италианския национал Джузепе Роси излезе очи в очи с Рене Адлер, преди да го преодолее за 1:1.

След почивката играчите на „жълтата подводница” заиграха по-активно в средата на терена и не допускаха домакините да развиват опасни атаки. Положенията за гол пред двете врати станаха рядкост. „Аспирините” доста често грешаха в подаванията си и трудно достигаха до вратата на Диего Лопес, който почти нямаше работа до 69-ата минута, когато му се наложи да извади топката от мрежата. Щефан Кислинг засече от точката на дузпата центриране отдясно и прати топката във вратата, но попадението му бе отменено заради очевадна засада. В ответната атака влезлият на мястото на Роси бразилец Нилмар още при първото си докосване с топката успя да се измъкне от опеката на двама бранители, след което преодоля без проблеми Адлер за 1:2. Отговорът на домакините не закъсня и две минути по-късно те възстановиха статуквото. Артуро Видал нахлу по лявото крило и центрира, а Кислинг само отклони с глава топката към намиращия се зад гърба му Кастро и последният финтира един бранител, преди да изравни за 2:2 с мощен изстрел отблизо.

Това попадение окрили играчите на Юп Хайнкес и те тръгнаха още по настъпателно напред да търсят победата. Виляреал от своя страна се прибра в собствената си половина и изчакваше своите шансове на контраатака. Финалният щурм на домакините не доведе до нищо, а в последните секунди при поредната си контраатака гостите изтръгнаха победата след нов гол на Нилмар за крайното 2:3. Този резултат без съмнение прави Виляреал фаворит за продължаване към 1/4-финалите. /БЛИЦ