Единственият испански представител Виляреал разгроми у дома холандския шампион Твенте с 5:1 в първа среща между двата тима oт 1/4-финалите на Лига Европа. Цял мач на вратата на гостите бе българският национал Николай Михайлов, който със сигурност ще иска бързо да забрави тази кошмарна визита в Испания.

Мачът на „Ел Мадригал” започна противно на очакванията с доста изненадващ превес на гостите от Твенте при владението на топката. Все пак това преимущество на холандския шампион доведе до само един точен удар в очертанията на вратата на Виляреал, но стражът Диего Лопес не бе затруднен. Постепенно домакините взеха инициативата и започнаха да гледат все по-често към вратата на Твенте, пазена от българския национал Николай Михайлов. В 23-ата минута след изпълнение на корнер отдясно на вратата на Твенте Хосе Мануел Катала посрещна топката на близка греда и я отклони към връхлитащия в малкото наказателно поле Карлос Марчена, който с глава откри резултата – 1:0.

Играчите на „жълтата подводница” продължиха да доминират до края на полувремето, като организираха и завършваха атаките си предимно с едно докосване. Нападателят на Твенте Люк де Йонг пък получи контузия и бе заменен принудително в 32-ата минута от австрийския национал Марк Янко. Само две минути по-късно Борха Валеро бе изведен зад защитата на гостите и останал сам срещу Михайлов не сгреши за 2:0. Това обаче не бе всичко за първата част. В първата минута на добавеното време домакините направиха преднината си класическа, след като Нилмар с глава от близко разстояние прати топката в мрежата за 3:0.

112.jpg

След почивката играчите на Виляреал отново се хвърлиха в атака с единствената цел да вкарат четвърти гол във вратата на Николай Михайлов и така до голяма степен да обезсмислят реванша следващата седмица на холандска земя. В 55-ата минута бранителите на Твенте оставиха Джузепе Роси спокойно да напредне с топката към наказателното поле. Доста изненадващо италианският национал обаче реши да не нахлува в пеналтерията на холандците, а с прехвърлящ удар от дъгата пред наказателното поле прати топката във вратата за 4:0 пред погледа на замръзналия на място Михайлов. Това попадение успокои домакините и те позволиха на Твенте да се изнесе малко в предни позиции.

В 59-ата минута Марк Янко се озова на изгодна позиция за гол, но ударът му премина над вратата на Диего Лопес и гостите отново не успяха да се разпишат. Класата на домакините бе затвърдена още веднъж в този мач, след като в 80-ата минута Нилмар с бомбен изстрел от границата на наказателното поле вкара втория си гол в мача и покачи на 5:0.

В заключителните 10 минути съотборниците на Ники Михайлов опитаха всичко по силите си да вкарат поне едно почетно попадение и го направиха в първата минута от добавеното време. Тогава капитанът на Твенте Петер Висгерхоф центрира отдясно и Марк Янко с глава от непосредствена близост оформи крайното 5:1. В крайна сметка Виляреал ще пътува за реванша в Еншеде след седмица с 4 гола преднина. На полуфиналите Виляреал по всяка вероятност ще се изправи срещу Порто, който разгроми на свой терен също с 5:1 руския Спартак (Москва). /БЛИЦ
 
1:0 Карлос Марчена (23), 2:0 Борха Валеро (43), 3:0 Нилмар (45), 4:0 Джузепе Роси (55), 5:0 Нилмар (80), 5:1 Марк Янко (90+1)

Виляреал, “Ел Мадригал”
Съдия: Алексей Николаев (Русия)