Висшата лига планира връщането на мачовете на Бъдни вечер (24 декември), твърдят британските медии. Такива срещи не са играни в английския елит от 28 години.

Това може да се промени, тъй като в момента Лигата финализира празничния си календар и според „Дейли Телеграф“, съществува голяма вероятност един от двубоите, планирани за 23 декември, да бъде преместен за следващия ден.

Със сигурност това няма да е дербито между Ливърпул и Арсенал, което остава за 23 декември. Останалите срещи, предвидени за този ден, са Уест Хям – Манчестър Юнайтед, Тотнъм – Евертън и Уулвърхемптън – Челси. Мачът между Манчестър Сити и Брентфорд е отложен заради участието на „гражданите“ на Световното клубно първенство.

През последните 28 години мачовете на Бъдни вечер бяха избягване в програмата на шампионата заради очаквана негативна реакция, свързани с трудности при придвижването. За последно за подобна вероятност се заговори през 2017 г., но тогава последва сериозен натиск от страна на феновете и британски депутати.

От създаването на Висшата лига през 1992 г. на Бъдни вечер само веднъж е игран мач от шампионата. Това се случва през 1995 г., когато Лийдс побеждава Манчестър Юнайтед с 3:1. Двубоят се помни с впечатляващия гол на Тони Йебоа след рейд от централния кръг.

В следващите години в Англия се планират и други промени. Очаква се сред тях да попадне премахването на преиграванията след равен мач в третия и четвъртия кръг на ФА Къп, както и полуфиналите на разменено гостуване в Купата на Лигата. Петият кръг на ФА Къп ще се провежда през дните от уикенда, а не в средата на седмицата. Тези промени ще бъдат свързани със сгъстяването на календара от евротурнирите.

 

РЕЗУЛТАТИ И ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА - ТУК!