Сезон 2024/25 на английската Висша лига започва днес. Първенството се открива с домакинския мач на Манчестър Юнайтед срещу Фулъм. Феновете на Премиършип, които в България никак не са малко, трябва да имат предвид някои промени в правилата. Те не са толкова сериозни, но ще окажат влияние върху самите мачове.

До това лято във Висшата лига действаше правило, според което всеки отбор имаше право да изпрати само три резерви да загряват едновременно заради евентуалната им поява в игра. Сега вече броят на тези футболисти е увеличен на пет. Това кореспондира на възможността отборите да правят пет смени във всеки един момент от 90-те минути на срещите.

С цел намаляване на прекъсванията заради напускането на топката на игралното поле, около терена ще бъдат разположени 15 резервни топки, които ще бъдат поставени на конуси. Това само по себе си не е голяма новост, но има промяна в ролята на децата, гонещи топките. Те отново ще имат правото да подават топката на вратаря, а не да я поставят на конуса, когато става дума за подновяване на играта след аут.

През миналия сезон имаше много оплаквания заради продължителното добавено време на мачовете. За първи път феновете се сблъскаха с този проблем на Мондиал 2022 в Катар. Сега във Висшата лига ще бъде по-различно. Засичането на забавянето на играта след вкаран гол ще става след изтичането на 30-ата секунда между реализирането на гол и изпълнението на център след това. До момента хронометърът се включваше, когато топката преминеше голлинията. При новите условия, ако в мач бъдат вкарани шест гола, то ще има три минути по-малко добавено време.

Промяна ще има и в работата на ВАР. Извън установените им правомощия, работещите със системата за видеоповторения ще могат да се намесват единствено в случаите, когато са сигурни, че главният съдия е направил грешка при преценката си на ситуацията. Ако не видят подобен гаф, решението на главния рефер остава в сила. Това означава и по-малко прекъсвания за незначителни ситуации, които да бъдат преглеждани.

Освен това вече действа специален профил в социалната мрежа „Х“, където ще има почти моментално обяснение на решенията на ВАР. Страницата вече има над 217 000 последователи На стадионите пък ще има повече повторения и обяснение на електронните табла.

Има и ново разпореждане за някои статични положения. Когато при такива ситуации футболист на атакуващия отбор умишлено пречи на защитаващия се играч, ще се отсъжда фаул в нападение. Фенове вече коментират в социалните мрежи, че това ще доведе до множество такива отсъждания срещу Арсенал.

Ще има облекчения в правилото за игра с ръка. От Висшата лига са обяснили на футболистите, че вече не е необходимо да тичат неестествено с ръце до тялото или зад гърба. От новия сезон ще се взима предвид позицията и движението на тялото на играча, когато става дума за игра с ръка. Неумишлената игра с ръка, която е наказана с дузпа, вече няма да означава автоматично показване на картон.

При изпълнението на 11-метров наказателен удар задължително топката ще трябва да бъде поставена в центъра на бялата точка, а не както беше до момента - в която и да е част на точката.

Навлизането на играчи в наказателното поле при изпълнение на дузпа ще бъде санкционирано, ако има влияние върху последвалата ситуация. Ако става дума за защитаващия се отбор, ще се счита, че има нарушение, при положение, че въпросният футболист пречи на евентуална добавка или избие топката. Ако става дума за съотборник на изпълнителя на дузпата, ще има съдийска намеса, ако даденият футболист отбележи при добавката или създаде голово положение.

По подобие на Евро 2024 във Висшата лига ще бъде въведена полуавтоматичната засада. Това обаче няма да се случи в самото на начало на сезона, тъй като все още системата не е инсталирана на всички стадиони. Очаква се всичко да бъде напълно готово за първите мачове след паузата за националните отбори в началото на септември.