Топ клубовете от английската Висша лига гласуваха "за" предложението от следващия сезон да бъде използвана технологията "ястребово око". Системата ще бъде инсталирана първо на "Уембли" и ще бъде използвана в мача за Къмюнити шийлд през август. Решението бе взето днес на срещата на президентите на клубовете от Премиър лийг. Веднъж тествана, системата ще бъде изградена на всички стадиони на 20-те клуба от Висшата лига.

"Ястребовото око" ще разчита на седем камери, монтирани около всяка една от вратите, които с точност до милиметър ще определят дали топката е преминала голлинията. Съдийската бригада ще бъде информирана чрез вибрации и оптичен сигнал, които ще пристигат за по-малко от секунда.

Доставчик на системата ще бъде именно базираната в Англия фирма "Hawk-Eye", която е предпочетена пред германската алтернатива - "Goalcontrol". Последната бе избрана от ФИФА за доставчик на технологията, която ще бъде използвана по време на Купата на конфедерациите в Бразилия през юни, както и по време на финалите на световното първенство през следващата година.

Останалите две системи - също германски, които до момента имат лиценз от ФИФА, използват технологии, основаващи се на магнитни сензори, а не на видеокамери, както "Hawk-Eye" и "Goalcontrol"./БЛИЦ

КЛАСИРАНЕ И ПРОГРАМА ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА