Новият сезон във Висшата лига стартира днес. След времето на летните трансфери и редица спекулации, сега настъпва моментът на действието на терена. Шампионатът обаче не стартира с традиционния патос и тръпнещо очакване. Началото бе помрачено от бунтовете в Лондон, които бяха основната английска новина през последните дни. Бунтовете обхванаха и други по-големи градове и дtot.jpgоведоха до отлагането на мача от първия кръг между Тотнъм и Евертън.
 
Шампионът Манчестър Юнайтед започва атаката на 20-ата си титла, догато претендентът Челси трябва да се доказва под ръководството на новия мениджър Андре Вияш-Боаш, който направи фурор през миналия сезон начело на Порто. Новото първенство ще покаже завръщането на Куинс Парк Рейнджърс и Норич във Висшата лига, където двата тима играха през 90-те години. Суонзи пък ще дебютира в Премиършип. “Лебедите” станаха първият уелски тим, който ще се състезава във Висшата лига след основаването й.
 
Подсилване
 
Манчестър Юнайтед засили състава си с привличавето на Ашли Йънг, Фил Джоунс и Давид де Хеа, което може да се приеме като реакция на Сър Алекс Фъргюсън за унижението от Барселона на финала на Шампионската лига. Триумф в Европа може да е голямата цел на Фъргюсън, но още една шампионска титла ще даде повод на феновете mu.jpgна тима на Димитър Бербатов за нови закачки с Ливърпул и шумните съседи от Манчестър Сити.
 
Челси ще бъде сред основните съперници на “червените дяволи”, а Роман Абрамович повери тима на Андре Вияш-Боаш, който през миналия сезон покори Португалия и Европа начело на Порто. Португалският специалист е само на 33 години и му предстои тежката задача да се справи с егото на звездите на “Стамфорд Бридж”.
 
Кени Далглиш сътвори чудеса с Ливърпул през минали сезон, след като пое тима от Рой Ходжсън и класира “червените” на шесто място в класирането. През лятото Далглиш също имаше достатъчно работа, но успя да подсили тима си с Джордън Хендерсън от Съндърланд, Чарли Адам от Блекпул, Стюърт Даунинг от Астън Вила, Хосе Енрике от Нюкасъл и вратаря Дони от Рома. Още в първия кръг Ливърпул приема Съндърланд, където мениджърът Стив Брус също бе доста активен. “Черните котки” привлякоха Джон О`Шей, Уес Браун, Крейг Гарднър и Конър Уикъм.
 
Манчестър Сити продължи традицията от последните сезони и бе доста разточителен на средства на пазара. 45 милиона евро бяха броени на Атлетико (Мадрид) за Серхио Агуеро. Мениджърът Манчини взе и Гаел Клиши от Арсенал. “Гражданите” взеха и две попълнения от Балканите – вратарят Костел Пантилимон от Тимишоара и талантливият черногорски защитник на Партизан Стеван Савич.
 
Разочарованията
 
Феновете на Нюкасъл бяха позабравили враждата си със собственика Майк Ашли, но това лято им даде повод да си спомнят за старата неприязън. Собственикът на клуба продаде Кевин Нолан на изпадналия Уест Хям, а месец преди началото на сезона изгони Джоуи Бартън, който си позволи в “Туитър” да критикува трансферната политика. “Свраките” приемат Арсенал, отбор, чийто фенове също имат повод за недоволство gervinho.jpgпрез лятото. “Артилеристите” са на път да се разделят с двама основни играчи – Сеск Фабрегас (Барселона) и Самир Насри (Манчестър Сити). Клубът пък взе предимно млади попълнения, а най-популярното от тях извън острова е Жервиньо от Лил.
 
Алекс Маклийш срещна отпор сред феновете на Астън Вила, още когато напусна градския враг Бирмингам, за да поеме “виланите”. Въпреки подкрепата на капитана Стилиян Петров и останалите играчи, един неуспешен старт на “Крейвън Котидж” срещу Фулъм със сигурност ще даде нов повод на привържениците на тима за недоволство срещу шотландеца. Фулъм от своя страна със сигурност ще се съпротивлява и ще преследва успешен дебют на новия си мениджър Мартин Йол.
 
Нийл Уорнък класира Куинс Парк Рейнджърс във Висшата лига, но бе разочарован от ръководството, което не подкрепи искането му за подсилване на състава. Ключовият плеймейкър Адел Таарабт бе задържан на “Лофтъс Роуд”, но Висшата лига е по-високо стъпало от Чемпиъншип, където КПР доминираше през миналия сезон. В първия кръг лондонският тим приема Мартин Петров и Болтън.
 
Блекбърн не показа особена активност на пазара, въпреки че клубът продаде Фил Джоунс на Манчестър Юнайтед за сериозна сума, а след това взе пари и от трансфера на Никола Калинич в украинския Днепър. В началото на годината новите собственици от “Венкис” обещаха сериозни попълнения на тима, а вместо това бяха взети Радослав Петрович от Партизан и Дейвид Гуудуили от Дънди Юнайтед. Индийските шефове през това лято дадоха повече пари за реклами на пържени пилешки продукти, отколкото за привличането на нови играчи за клуба./БЛИЦ