Бившият вече президент на Байерн Ули Хьонес ще влезе до няколко седмици в отстоящия на около 70 километра от Мюнхен затвор „Ландсберг”, за да излежи присъдата си от 3 години и половина заради укриване на данъци. Затворът е известен с факта, че през 1924 година в него е лежал бъдещият немски диктатор Адолф Хитлер заради държавна измяна.

Репортерът на „Билд” Оливер Гротман получи разрешение да разгледа мястото, където Ули Хьонес ще излежава присъдата си. Бившият бос на Байерн ще бъде в компанията на 565 други затворници, като доста от тях са там заради икономически престъпления.

По-голяма част от килиите са за по 4 човека, но има и единични и се предполага, че Хьонес ще бъде настанен точно в такава. Единичните килии са 8-10 кв. метра с легло, маса, стол, мивка и тоалетна. Душовете са общи в друго помещение.

"Обстановката беше доста депресираща. Килиите са студени и неприветливи", сподели репортерът Оливер Гротман.

В затвора Хьонес има право да праща пари, за да си осигури радио или телевизор например. Два пъти в месеца той ще има разрешение да пазарува, както и два пъти в месеца ще има право на 2-часови посещения. Позволено ще му бъде да приема по трима посетители наведнъж. Той няма право да носи лични дрехи и вещи в затвора, а ще бъде облечен в затворническо облекло.

Хьонес ще трябва и да работи, като ще получава по 11,94 евро като възнаграждение на ден. Работната седмица е от 40 часа.

Денят на затворниците започва малко преди 6 часа. Между 6,15 и 6,30 часа е закуската, а след това мъжете се разпределят в групи в зависимост от това каква работа ще вършат. Разходките на открито са възможни между 16 и 18 часа. Килиите се заключват най-късно в 21 часа.