Опитът на БЛИЦ да припомни за играчите от ромски произход, състезавали се в “А” група, предизвика сериозен интерес. Това ни накара да проверим и кои са футболистите в европейски план, които имат роднински връзки с ромското население.
 
Поне двама играчи с подобно потекло са ставали световни шампиони от последните два мондиала. Най-резултатният нападател в Примера дивисион също е с ромски произход. За една от легендарните “седмици” на Манчестър Юнайтед и за някои от най-добрите футболисти на Балканите също се носят подобни слухове.
 
5-1_1.jpgКрилото на Севиля Хесус Навас (на снимката вляво) спечели световната титла с Испания през миналата година и е известен с ромското си потекло. Италианският национал Андреа Пирло, световен шампион от 2006 г., е от циганския етнос Синти. Треньорът на Фиорентина Синиша Михайлович преди 11 години сам разкри ромските си корени. Това стана, след като бе обвинен в расизъм от тогавашния футболист на Арсенал Патрик Виейра.
 
Най-великият голмайстор в историята на Примера дивисион Телмо Сара е ром. Авторът на 252 гола в 278 мача в испанския елит между 1940 и 1955 г. е роден на жп гарата Асуа на 20 януари 1921 г. и е седмото от десетте деца в семейството. Бившият испански национал е едно от петте момчета. Бившият вратар на националния отбор на Белгия и на Байерн Жан-Мари Пфаф бе признал публично, че принадлежи към ромската общност.
 
Българският национален отбор загуби през август 2007 г. с 0:1 от Уелс в Бургас, а автор на попадението бе Фреди Ийстууд. Настоящият нападател на Ковънтри тогава тъкмо бе преминал от Саутенд и Уулвърхемптън, което сложи край на любимото му занимание преди мач – да язди коня си край шосе А127. Любопитното е, че живееше в каравана. През 2009 г. бе глобен заради неплатени сметки за ток.
 
Преди няколко години испанският автор Х.А. Муньос публикува с5-2_1.jpgтатия, озаглавена “Циганите и футболът” (Los gitanos y el futbol). Там са изредени имената на редица испански футболисти с ромски корени, сред които и настоящият играч на Атлетико (Мадрид) Хосе Антонио Рейес, както и бившият национал на “червените фурии” Дани Гуиса.
 
Сред изброените играчи прави впечатление присъствието на Златан Ибрахимович (етнос Кораксане), Рикардо Куаресма (Калон) (на снимката вдясно). Сред французите се забелязват Ерик Кантона (Мануш). Със същия произход е и нападателят на Олимпик (Марсилия) Андре-Пиер Жиняк, който през 2007 г. отстрани ЦСКА от евротурнирите като играч на Тулуза. Бащата на холандската звезда на Тотнъм Рафаел ван дер Ваарт е от циганско потекло. Ром е и чехът Милан Барош.
 
5-3_1.jpgНа Балканския полуостров е пълно с играчи от ромски произход. Според испанския автор такива са бившите хърватски национали Звонимир Бобан, Альоша Асанович и Дражен Ладич. В листата са черногорските звезди Деян Савичевич и Мирко Вучинич, както и бившият гръцки национал Христос Пацацоглу (на снимката вляво).
 
Румънците Илие Думитреску и Банел Николица никога не са крили етническия си произход. С Николица бе свързан и расистки скандал, произлязъл от изказване на собственика на ЦСКА Димитър Борисов. Сред румънските футболисти с предполагаем ромски произход са Георги Хаджи, Мариус Лакатуш, Николае Дика, Мирел Радой, Адриан Илие, Петре Марин, Василе Мафтей, Даниел Коман, Мариус Константин, Василица Кристочея, Йонел Данчулеску, Марсел Радукану и Йонел Ганя.
 
Всъщност, не бива да се подминава и фактът, че ромската общност има и свой представителен отбор, който има и международен мач. Ромският тим печели с 3:1 срещу Южен Камерун през 2007 г.. Двата отбора членуват в Борда на новите футболни федерации, които не са признати от ФИФА. Право да играе в отбора има всеки футболист, който успее да докаже, че е от ромско потекло./БЛИЦ

5_4.jpg