Голямата звезда на ПСЖ Неймар и петкратният носител на „Златната топка” Лионел Меси очаквано са сред тримата най-добри дрибльори в Европа. Южноамериканците обаче са само подгласници на истинския №1, който в момента е звездата на Челси Еден Азар.

Футболната обсерватория на Международния център по спортни науки (CIES) в Нюшател (Швейцария) е поставила белгийския национал начело в едно от последните си изследвания. В класацията са включени най-добрите дрибльори в петте водещи първенства на Стария континент. За определяне на финалния коефициент в класацията са взети предвид категориите „най-много успешни дрибъла на мач” и „процент на успешните преодолявания на съперници” във всички срещи за първенство този сезон.

Еден Азар е преодолявал в 75% от случаите съперниците си. Белгиецът прави по 6,4 успешни дрибъла средно на мач, а тези две цифри му дават индекс 100 за класацията. В процентно отношение неговият сънародник и халф на Тотнъм Муса Дембеле е най-добър – 88% спечелени единоборства в атака. Тъй като обаче Дембеле успява да направи само по три успешни дрибъла средно на мач, той остава четвърти в класацията с индекс 56, какъвто има и Тангуй Ндомбеле от Лион.

Неймар пък има най-много успешни дрибъла средно на мач (7,3), но бразилецът се нуждае от доста повече опити, за да ги направи (62% успеваемост), което му отрежда втората позиция след Еден Азар. Меси е трети с 5,5 успешни дрибъла средно на мач и 62% успеваемост общо за всички срещи в шампионата.

Ето кои са най-добрите дрибльори в Европа: