Футболист на Барселона ще спечели “Златната топка” за 2010 година. Това стана ясно след официалното обявяване на тримата кандидати. На специална пресконференция в Булон организаторите назоваха номинираните – Шави, Андрес Иниеста и Лионел Меси. Още вчера италианското издание “Гадзета Дело Спорт” разпространи информацията, че изненадващо извън тройката ще бъде халфът на Интер Уесли Снайдер. Холандецът бе в основата на звездния требъл на “нерадзурите” и за класирането на Холандия на финала на световното първенство в ЮАР.

Барселона е едва вторият отбор, чиито играчи ще заемат първите три места в класацията. Това постижение се държи от Милан и датира от 1988 и 1989 години. Първият път в тройката бяха Марко ван Бастен, Рууд Гулит и Франк Рийкард. През 1989 г. холандският нападател спечели наградата за втори път, а негови подгласници станаха Франко Барези и Рийкард.

Победителят ще бъде обявен официално на 10 януари 2011 година. Звездата на Барселона Лионел Меси е носител на "Златната топка" за 2009 година./БЛИЦ

Номинации за треньор на годината
Висенте дел Боске (Испания, световен шампион)
Хосеп Гуардиола (Барселона)
Жозе Моуриньо (Интер/Реал (Мадрид)

Номинации при дамите за играч на 2010 година:
Фатмире Байрамай (Германия)
Марта (Бразилия)
Биргит Принц (Германия)

Номинации за треньор на годината в женския футбол:
Марен Майнерт (треньор на Германия до 20 години)
Силвия Найд (треньор на Германия)
Пиа Сундхаге (треньор на САЩ)