Жребият за 1/8-финалите на Шампионската лига и 1/16-финалите Лига Европа започва в 13 часа днес в централата на УЕФА в Нион. След изиграването на последните мачове от груповата фаза на двата турнира снощи станаха ясни и всички участници.

В двете надпревари отборите се разделят в две урни – поставени и непоставени. В първата са победителите от групите, а във втората – завършилите на вторите позиции.

Според правилата на Шампионската лига осминафиналите нямат право да се срещат състави от една и съща страна, както и тимове, които са играли един срещу друг в груповата фаза на турнирите.

В Лига Европа в урната на поставените ще бъдат 12-те отбора, победители от групите, както и четирите тима с най-добри показатели сред класиралите се трети в групите на Шампионската лига и с това получили право за участие в елиминациите на втория по сила тиурнир.

16-те непоставени при жребия ще бъдат 12-те тима, заели втори позиции в групите на Лига Европа и четирите тима с по-слаби показатели от заелите трети места в групите на ШЛ. Жребият е с начален час 14.

Шампионска лига
Поставени: Байерн (Мюнхен), Интер Милано, Бенфика, Реал (Мадрид), Челси, Арсенал, АПОЕЛ Никозия, Барселона
Непоставени: Наполи, ЦСКА (Москва), Базел, Олимпик (Лион), Байер (Леверкузен), Олимпик (Марсилия), Зенит, Милан

Лига Европа
Поставени: ПАОК, Стандард (Лиеж), ПСВ Айндховен, Спортинг (Лисабон), Бешикташ, Атлетик (Билбао), Металист Харков, Брюж, Атлетико Мадрид, Шалке, Твенте, Андерлехт, Манчестър Юнайтед*, Манчестър Сити*, Олимпиакос*, Валенсия*.
Непоставени: Рубин (Казан), Хановер, Легия (Варшава), Лацио, Стоук Сити, Ред Бул (Залцбург), АЗ Алкмаар, Спортинг (Брага), Удинезе, Стяуа (Букурещ), Висла (Краков), Локомотив (Москва), Порто*, Аякс*, Трабзонспор*, Виктория (Пилзен)*.
*Заб. Със звездичка са посочени отпадналите от Шампионската лига отбори