Само в 4 от всички 12 групи на второстепенния турнир Лига Европа ще има интрига в последния кръг на 6 декември. След изиграването на петия кръг общо 14 тима си осигуриха участие за 1/16-финалите, като към тях на този етап се добавят още 3 отбора от Шампионската лига. В послдния шести кръг ще станат ясни и останалите 15 участника следващата фаза (още 10 тима от групите на Лига Европа и 5 от тези на Шампионската лига).
 
Сигурни 1/16-финалисти в Лига Европа са: защитаващият титлата си Атлетико (Мадрид), Виктория (Пилзен), Фенербахче, Борусия (Мьонхенгладбах), Бордо, Нюкасъл, Днепър, Наполи, Генк, Рубин (Казан), Интер, Олимпик (Лион), Спарта (Прага) и Лацио.
 
От Шампионската лига за 1/16-финалите на Лига Европа сигурни са: Динамо (Киев), Олимпиакос, БАТЕ (Борисов)
 
Останалите 15 отбора ще бъдат определени в последните кръгове на Шампионската лига и Лига Европа на 4, 5 и 6 декември.
 
В група "A" ситуацията е следната преди последните двубои Йънг Бойс – Анжи (Махачкала) и Удинезе – Ливърпул. Сигурен отпадащ от групата е Удинезе, който при победа или равенство срещу Ливърпул може да помогне на другите два отбора. При реми на мърсисайдци тима от Берн може да се класира само при успех над Анжи (Махачкала), който също ще продължи напред при този сценарии. Ако Ливърпул спечели в Удинезе, е почти сигурен 1/16-финалист, тъй като при равни точки с Йънг Бойс има по-добри показатели в директните мачове с швейцарците (5:3 в Берн и 2:2 на „Анфийлд). При такъв сценарий на Йънг Бойс ще му трябва победа с 3 гола разлика над Анжи (Махачкала), за да елиминира руския тим и да продължи вместо него в следващата фаза (в първия мач помежду им Йънг Бойс падна с 0:2 в Москва). Анжи (Махачкала) ще се класира напред със сигурност при победа или равенство в Берн, а може и при загуба, ако Ливърпул се издъни в Удине или не спечели с разгромен резултат. Ако Анжи (Махачкала), Йънг Бойс и Ливърпул завършат с равни точки, ще се гледат показателите от директните сблъсъци между трите отбора: сбор точки, голова разлика и повече отбелязани голове.

КЛАСИРАНЕ
Отбор М П Р З ГР   Точки
1.Анжи 5 3 1 1 6 2 10
2.Ливърпул 5 2 1 2 10 9 7
3.Йънг Бойс 5 2 1 2 11 12 7
4.Удинезе 5 1 1 3 7 11 4
 

В група "Е" преди последните срещи са Щутгарт – Молде и ФК Копенхаген – Стяуа. Сигурен отпадащ от групата е норвежкия шампион Молде. Щутгарт ще продължи напред със сигурност при победа над норвежците, а при равенство ще чака развитието на другата среща. Стяуа ще бъде 1/16-финалист както при равенство, така и при победа в Копенхаген. При загуба с повече от един гол разлика обаче румънският гранд може да отпадне за сметка на датския вицешампион, ако в другия мач Щутгарт победи Молде. Тогава швабите ще имат равни точки с румънците и по-добър баланс в директните сблъсъци (2:2 в Щутгарт и 5:1 в Букурещ). При равенство между швабите и норвежците или победа за Молде, то Стяуа със сигурност продължава. ФК Копенхаген ще отпадне със сигурност, ако не победи румънския гранд поне с 2 гола разлика, тъй като при равни точки с Щутгарт има по-лоши показатели срещу немския тим (0:0 в града на Мерцедес и 0:2 в Дания).
 
КЛАСИРАНЕ
Отбор М П Р З ГР   Точки
1.Стяуа 5 3 1 1 8 8 10
2.Щутгарт 5 2 2 1 9 5 8
3.ФК Копенхаген 5 2 1 2 4 5 7
4.Молде 5 1 0 4 6 8 3
 

В група "G" преди последните мачове Генк – Базел и Спортинг (Лисабон) – Видеотон има интрига само за едно място, даващо право на участие 1/16-финалите. Генк вече си осигури билет за следващата фаза и посреща Базел в директен сблъсък за първата позиция. Белгийците ще я спечелят дори при равенство срещу швейцарския шампион. В този случай Базел също ще продължи напред като втори в групата, тъй като в най-лошия случай ще има равни точки с Видеотон и по-добър баланс в директните сблъсъци срещу унгарския тим (1:0 в Швейцария и 1:2 в Унгария). Видеотон може да се класира в следващата фаза само при победа като гост над отпадналия вече Спортинг (Лисабон). В този случай обаче унгарците трябва да се надяват, че Базел ще загуби в Белгия. Швейцарският шампион може да продължи и при поражение от Генк, ако в същото време Видеотон не спечели в Лисабон.

КЛАСИРАНЕ
Отбор М П Р З ГР   Точки
1.Генк 5 3 2 0 9 4 11
2.Базел 5 2 2 1 7 4 8
3.Видеотон 5 2 0 3 5 6 6
4.Спортинг Лисабон 5 0 2 3 2 9 2


В група "J" също има интрига преди последните срещи Марибор – Лацио и Тотнъм Панатинайкос. Лацио вече си осигури място за 1/16-финалите и му предстои протоколно гостуване в Словения, което ще е само за престиж и за местния Марибор, който вече няма шансове да прескочи групата. Тотнъм пък ще посрещне Панатинайкос в директен сблъсък за продължаване в следващата фаза. При победа „шпорите” със сигурност са 1/16-финалисти и дори могат да спечелят групата, ако Лацио не победи или загуби в Марибор. При равенство Тотнъм също ще се класира, но като втори в групата. За Панатинайкос няма друг сценарий за продължаване освен победа в Лондон. При загуба или равенство „детелините” със сигурност отпадат. 
 
КЛАСИРАНЕ
Отбор М П Р З ГР   Точки
1.Лацио 5 2 3 0 5 1 9
2.Тотнъм 5 1 4 0 5 3 7
3.Панатинайкос 5 1 2 2 3 8 5
4.Марибор 5 1 1 3 5 6 4
 

Заб. Във всички останали групи продължаващите и отпадащите отбори вече са ясни