Украинското футболно първенство се подновява днес въпреки продължаващата война с Русия.

Олимпийският стадион в Киев ще приеме първия двубой между Шахтьор Донецк и Металист Харков - представители на два града от източната част на страната, които са заплашени от пълно унищожение.

Срещата започва в 13:00 местно и българско време, като трибуните на 65-хилядният стадион ще останат празни.

За футболистите, щабовете на двата отбора и останалите длъжностни лица са изградени специални бункери на стадиона, в които могат да се скрият при сигнал за атака по въздуха.

Първенството по футбол се завръща на значима за Украйна дата - на Деня на националното знаме. В сряда, 24 август, пък се отбелязват 31 години от получаването на независимост от Москва и Съветския съюз.

В Украйна не се играе професионален футбол от декември, когато първенството бе прекъснато за зимна пауза. Мачовете трябваше да бъдат подновени на 25 февруари, но ден по-рано руската армия нахлу в Украйна.

Първенството ще започне без отборите на Десна Чернигов и Мариупол, които са представители на два от най-сериозно атакуваните градове в Украйна. Всички двубои ще бъдат играни във и около столицата Киев и ще бъдат излъчвани в YouTube по договор, сключен с телевизия "Сетанта".