1-1_2.jpgЧаст от играчите на ЦСКА в последните години станаха популярни и с проявите си извън терена. Бившият вече страж на “червените” Иван Караджов беше бит пред заведение, преживя катастрофа, полицаи го спипаха с крадена кола. Всичко това е като сюжет на трилър. Колега на Караджов и също вратар на ЦСКА обаче написа и публикува история в стил “хорър” (б.р. - в превод ужас), в която неговият тим е главен герой. Става дума за Крейг Джоунс – стражът на ЦСКА София Гардънс. Уелският клуб бързо придоби популярност в България и събра много привърженици след  публикация в БЛИЦ през септември.
 
41-годишният Крейг Джоунс започва да играе за футболен отбор едва през миналото лято, когато е основан ЦСКА София Гардънс. Преди това той играе тенис и хокей на трева. Има мачове за националния отбор на Уелс (над 35 г.) по хокей на трева. Участвал е в ръгби отбор, но контузия в рамото слага край на кариерата му. На любителско ниво той е играл тенис срещу бившия английски национал Джейм Реднап. Бил е треньор на първия британския № 1 в световната ранглиста по тенис за инвалиди. Друг любопитен факт от биографията му е, че е бил съученик с холивудската звезда Катрин Зита-Джоунс. Пред клубния сайт на ЦСКА София Гардънс вратарят разкрива, че любимият му играч на българския ЦСКА е Христо Стоичков. БЛИЦ се свърза с Крейг Джоунс за кратко интервю.
 
- Как решихте да смените попрището на хокеен вратар с това на футболен страж?
- Дълги години играех хокей на трева и записах мачове в националния отбор на Уелс за ветерани. В първенството имаше много отбори и се налагаше често да пътувам. Съпругата ми обаче беше бременна и трябваше да направя компромиси. За мое щастие в този момент двама приятели основаха футболен клуб – могъщия ЦСКА София Гардънс, а те се нуждаеха от вратар. Решението ми беше важно и не съжалявам. Атмосферата в отбора е невероятна, а голямата ни популярност в България ни мотивира допълнително. Съобщенията, който получаваме във “Фейсбук” преди и след мачовете, без значение дали побеждаваме или губим, ни вдъхновяват.
 
- Поздравления, отскоро сте баща. Пишете разкази в стил “хорър”. Играете футбол. Как се справяте с толкова задължения?
- Благодаря, Шейн се роди на 5 февруари и животът ми се промени драстично. Важното е да подредиш 1-2_1.jpgживота си и да умееш да балансираш между сериозните неща и забавленията. Синът ми е с приоритет, но и мачовете за ЦСКА София Гардънс са важни. Пиша своите ужаси във време, което е най-подходящо за тази цел. Това става късно през нощта. Наскоро написах история (Death Match: The CSKA Sophia Gardens Horror Story - в превод Мач на смъртта: Ужасяваща история за ЦСКА София Гардънс), в която нашият тим се класира на финала на Купата на страната, но преди да стигнем до там, с отбора се случва нещо ужасно. Разказът може да бъде прочетен на моя сайт и може да разкрие на нашите български приятели атмосферата в ЦСКА София Гардънс.
 
- Как се представя вашият отбор в първенството? Какви са целите на тима?
- Когато Анди Хейс и Стив Дей сформираха ЦСКА София Гардънс, искаха да създадат отбор, в който играчите се подкрепят на терена и извън него, да играе добър футбол, а победите и загубите да посрещаме като колектив. Това вече е постигнато. В отбора има добри футболисти, някои момчета са много старателни. Имаме добри мотиватори, шегаджии. Добрата атмосфера ни развива като отбор и ставаме по-добри с всяка изминала седмица. Това е първият ни сезон, но играем наистина добре. Заемаме място в средата на класирането, а съвсем скоро се класирахме за четвъртфиналите на Купата на четвърта дивизия. Всички в състава вярват, че през следващата година ще сме сред претендентите за промоция.
 
- ЦСКА София Гардънс придоби голяма популярност в България, особено сред феновете на ЦСКА (София). В интервю за сайта на вашия клуб твърдите, че бихте желали да пиете водка с приятелите от България. Планирате ли да гостувате в България, за да се срещнете с феновете на ЦСКА (София) и да пийнете с тях?
- Да, със сигурност! Приятелството с феновете на ЦСКА (София) е много важно за нас. Не изключвам възможността да изиграем мач срещу отбора на феновете на българския тим, а след двубоя и двата тима със сигурност ще бъдат жадни. Това ще бъде повод да пийнем...
 
- Искате ли да споделите нещо за привържениците за софийския ЦСКА?
- Бих желал да благодаря на всичките ни български приятели за подкрепата и интереса към нашия футболен тим. Когато нашият профил във “Фейсбук” събра 1000 харесвания от България, всички в отбора бяхме удивени. Желая на ЦСКА (София) и неговите фенове късмет до края на сезона. САМО ЦСКА! (б. ред. – Крейг Джоунс наистина завършва интервюто си с тези думи, казани на български).
Веселин РУСИНОВ /БЛИЦ