Ситуацията в албанската столица Тирана преди финала за Лигата на конференциите между Рома и Фейенорд е доста нажежена.

Най-малко десет полицаи и двама запалянковци са били ранени при сблъсъци с холандски и италиански фенове снощи.

Две отделни групи фенове на двата отбора са влезли в сблъсъци с полицията, докато се опитвали да се отправят едни срещу други. Холандските фенове хвърляли пластмасови и стъклени бутилки и други предмети срещу полицаите. Италианците пък използвали твърди предмети и бухалки срещу органите на реда.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Полицията съобщи, че за участие в насилието са задържани 48 италианци и 12 холандци. Албанските власти са взели изключителни превантивни мерки, като запалянковците на Фейенорд и Рома са разделени в различни зони на разстояние от един километър помежду си.

В Тирана се очакват до 100 хиляди фенове, въпреки че на двата отбора са дадени едва по 4 хиляди билета за мача. Капацитетът на националния стадион в албанската столица е малък. Съоръжението е изключително модерно и луксозно, но не може да събере само 20 000 зрители. 

Наставникът на Рома Жозе Моуриньо е печелил Купата на УЕФА и Шампионската лига с Порто, повтарял и потретял е успеха с Интер и Манчестър Юнайтед. При успех тази вечер той пак ще влезе в историята и ще се нареди до Джовани Трапатони и Удо Латек, които са триумфирали в три европейски турнира. Специалния беше посрещнат подобаващо в Албания - на няколко големи кооперации грейнаха транспаранти с неговия лик. 

Погледите на специалисти и фенове ще бъдат насочени към двамата нападатели, които са основните оръжия на Рома и Фейенорд. Англичанинът Тами Ейбрахам има 9 гола до момента в Лигата на конференциите и общо 27 общо за сезона с екипа на италианския тим. Сириес Десерс, който играе под наем във Фейенорд от белгийския Генк, води голмайсторската листа в новия европейски турнир с 10 попадения.

Двата отбора са играли два пъти един срещу друг до момента. Балансът е победа за Рома и равенство.

Рома срещу холандски тимове: 10 мача, 4 победи, 4 равенства, 2 загуби
Фейенорд срещу италиански тимове: 14 мача, 5 победи, 4 равенства, 5 загуби

Лига на  конференциите, финал
22 часа, пряко по bTV Action и Max Sport 3
Тирана, ст. „Еър Албания“
Съдия: Ищван Ковач (Румъния)

Вероятни състави:
РОМА
 Руи Патрисио, Манчини, Смолинг, Ибаниес, Карсдорп, Оливейра, Кристанте, Залевски, Мхитарян, Пелегрини, Ейбръхам.

ФЕЙЕНОРД: Бейлоу, Маласия, Сенеси, Траунер, Геертрюда, Аурснес, Кьокчу, Тил, Синистера, Десерс, Велсън.