Уволненият през април тази година от Байерн Луис ван Гаал изненадващо се завръща в Аякс, стана ясно след заседание на Управителния съвет на клуба от Амстердам. 60-годишният специалист ще поеме функциите на генерален мениджър в холандския шампион от юли 2012 година, тъй като тогава изтичат договорните му взаимоотношения с баварците.

Решението е било взето в отсъствието на клубната легенда Йохан Кройф, който също е член на Управителния съвет и настояваше за генерален мениджър да бъде назначен Марко ван Бастен. Легендарният номер 14 на Аякс е бил уведомен писмено за назначението на Ван Гаал, с който не са в добри взаимоотношения.

До юли генерален мениджър на Аякс ще бъде Мартин Стуркенбоом, който е бивш президент на Утрехт. Той ще остане да работи и след това с Ван Гаал, но ще бъде финансов директор. Бившият холандски национал Дани Блинд пък ще поеме функциите на технически директор в тима от Амстердам.

В кариерата си като треньор Ван Гаал печели с Аякс Шампионската лига през 1995 година. След това той бе начело още на Барселона, националния отбор на Холандия, АЗ Алкмаар и Байерн. От 2003 до 2004 специалистът бе технически директор в Аякс. /БЛИЦ