Английското първенство продължава да се радва на най-висока популярност в световен мащаб. Това важи както за стотиците милиони почитатели на футболната игра, така и на многобройните любители на прогнозите. А тъй като именно на Острова се полагат основите на спортните залози (официално през 1960 г., а неформално – поне няколко десетилетия по-рано), то и днес именно на Албиона се среща най-голямото разнообразие от възможности за печалба от успешно предвиждане.

Всеки мач от Висшата лига предлага буквално стотици възможности – това не е хипербола, а напълно реален факт. По отношение например на bwin betindex, за една среща обикновено са налице между 120 и 300 валидни селекции. В ерата на онлайн залозите може да се залага не само на трите добре познати знака 1, Х, 2 – това са само три от 100, 200 или 300 варианта за прогноза в рамките на една-единствена среща.

Както и в доброто старо Тото 1, тук също имаме възможност за маркиране на два знака на изход за футболен двубой. Нарича се Двоен шанс – при него се изключва един от трите варианта за краен резултат, като другите два са печеливши (опциите са 1Х, Х2 или 12). Но в чия полза ще бъде изходът на даден мач често изобщо не е фокусът на залаганията.

Прогнозите за резултатност стават все по-търсени

Има два типа предвиждане – единият е свързан с общата резултатност на двубоя, а другият – с това дали ще видим голове в двете врати. При втория вариант има точно две опции, които обикновено са почти еднакво оценени. Когато обаче говорим за гол линия, там опциите могат да варират осезаемо. Стандартната граница е 2,5 гола („Под” означава два и по-малко гола, „Над” – три и повече попадения), но тази линия може да се модифицира от залагашия – както да се свали на 1,5 или 0,5 (последното е равнозначно на залог на краен точен резултат 0:0), така и да се вдигне на 3,5 или 4,5. Има възможност да се залага и на точен брой голове (сбор от отбелязаните от двата тима, без значение от резултата), като там и коефициентът е по-висок.

Сред най-интересните възможности за залог във Висшата лига са тези, свързани с индивидуалното представяне на конкретни футболисти. Пазарите за голмайстори в отделен мач са все по-често търсени, като и тук имаме различни варианти – кой ще отбележи първия или последния гол, както и дали конкретен футболист изобщо ще се разпише, независимо в какъв момент и при какъв резултат.

Така, както може да се прогнозира броят на головете, така е налице и възможността да се предвиди броят на корнерите или картоните в една среща. При тези пазари отново се използва разделителна линия, която да отдели селекциите на принципа „Под-Над”.

Не е нужно да чакате края на мача

Има доста видове прогнози, при които изходът е ясен далеч преди изтичането на 90-те минути. Нараства популярността на залозите за първо полувреме – както за знак след 45 минути, така и за точен резултат. За повечето мачове от Висшата лига е отворен вариант да се прогнозира, включително и в реално време, кой ще има преднина (отново с добре познатите 1, Х, 2) след 10, 20, 60 или 70 минути. Несъмнено това богато разнообразие от опции е още един жокер, който добавя една допълнителна причина за тази нестихваща страст към английския футбол.