ДОСЕГАШНИТЕ МАЧОВЕ МЕЖДУ МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД И БАРСЕЛОНА

7 март 1984, КНК, четвъртфинал
Барселона – Манчестър Юнайтед 2:0
В този първи четвъртфинал на КНК на “Камп Ноу” Барселона е по-добрият отбор, но не може да постигне повече от автогола на Греъм Хог и брилянтния гол на Рохо от далечна дистанция.

21 март 1984 г., КНК, четвъртфинал-реванш
Манчестър Юнайтед – Барселона 3:0
В реванша Брайън Робсън дава аванс на “червените дяволи” с гол с глава след плонж и връща надеждите на тима си. Робсън вкарва и важния втори гол, изравняващ резултата в двата мача, в началото на второто полувреме. Юнайтед стигна до впечатляващата победа с попадение Франк Стейпълтън.

15 май 1991 г. КНК, финал (в Ротердам)
Манчестър Юнайтед – Барселона 2:1
След отстраняването на английските отбори от евротурнирите финалът за КНК през 1991 г. бе шансът на Манчестър Юнайтед да сложи край на 23-годишната си суша без континентален трофей. Големият отбор на Барса на Йохан Кройф, който година по-късно спечели КЕШ на “Уембли”, бе без вратаря Андони Субисарета, ключовия халф Гийермо Амор и българския нападател Христо Стоичков заради контузии. “Червените дяволи” се възползваха от шанса си и взеха купата с два гола на Марк Хюз през второто полувреме.

19 октомври 1994 г., Шампионска лига, групи
Манчестър Юнайтед – Барселона 2:2
Съдбата прати Манчестър Юнайтед срещу “Дрийм Тийм”-а на Кройф в най-неподходящия момент. Барселона бе загубил с 0:4 от Милан на финала на Шампионската лига и желаеше да се докаже в груповата фаза на новия сезон. Първият мач в групата завърши 2:2, като Хюз и Лий Шарп бяха точни за “червените дяволи”, а Ромарио и Хосе Мари Бакеро се разписаха за Барса.

2 ноември 1994 г., Шампионска лига, групи
Барселона – Манчестър Юнайтед 4:0
В ответния мач през следващия месец нападателната двойка на каталунците Стоичков и Ромарио бе неудържима. Юнайтед не можеше да разчита на вратаря Петер Шмайхел заради ограничението за броя чуждестранни футболисти на терена. Стоичков вкара два гола, а Ромарио и Алберт Ферер също се разписаха във вратата на Гари Уолш.

16 септември 1998 г., Шампионска лига, групи
Манчестър Юнайтед – Барселона 3:3
Поредният сблъсък между двата тима в груповата фаза на Шампионската лига се превърна в един от най-запомнящите се двубои. Пол Скоулс и Райън Гигс вкараха в рамките на три минути в началото на мача преди Сони Андерсон и Джовани от дузпа да изравнят точно преди изтичането на час игра. Дейвид Бекъм възстанови преднината на Юнайтед, но в 71-ата минута Луис Енрике от дузпа донесе точката на каталунците.

25 ноември 1998 г., Шампионска лига, групи
Барселона – Манчестър Юнайтед 3:3
Невероятно, двата тима повториха шоуто два месеца по-късно. Този път Барселона поведе чрез Андерсон, но Дуайт Йорк (на два пъти) и Анди Коул успяха да се разпишат и да дават преднина на Манчестър Юнайтед. И в двата случая изравнителен гол успяваше да реализира Ривалдо. Бразилецът удари греда и в края на мача. Тимът на Сър Алекс Фъргюсън завърши втори в Група “D” на турнира, точно преди Барселона, която отпадна от надпреварата. Впоследствие Юнайтед спечели и Шампионската лига на същия този “Камп Ноу” след с 2:1 над Байерн в добавеното време.

23 април 2008 г., Шампионска лига, полуфинал
Барселона – Манчестър Юнайтед 0:0
Първият мач от полуфинала на Шампионската лига обещаваше сблъсък на талантите на два от най-впечатляващите отбори в Европа. Юнайтед пропиля златна възможност да открие резултата в третата минута, когато Кристиано Роналдо пропусна дузпа. Барселона доминираше в останала част от мача, но въпреки предимството при владеенето на топката не можа да създаде опасни голови възможности.

29 април 2008 г., Шампионска лига, полуфинал
Манчестър Юнайтед – Барселона 1:0
Барса не успя да повтори доминацията си от първия мач, въпреки че Деко, Самуел Ето`о и Лионел Меси застрашаваха вратата на Юнайтед. С невероятно представяне в защита се отличиха Рио Фърдинанд и Уес Браун. Ранен гол на Пол Скоулс с удар от 30 метра се оказа единственият в мача и по този начин бе сложен край на 9-годишното чакане на “червените дяволи” за класиране на финал в Шампионската лига.

27 май 2009 г., Шампионска лига, финал
Барселона – Манчестър Юнайтед 2:0
Барселона печели с лекота финала на стадиона в Рим. Головете бележат Самуел Ето`о и Лионел Меси. В състава на “червените дяволи” като резерва се появи българската звезда Димитър Бербатов. Началните минути на двубоя бяха за англичаните, но Ето`о даде преднина на Барса в едно от първите положения. През второто полувреме испанският тим имаше повече възможности за гол. След центриране на Шави Лионел Меси с глава оформи крайното 2:0 и донесе за трети път трофея от Шампионската лига за Барселона.

Баланс: 10 мача, 3 победи за Барселона, 4 равенства, 3 победи за Манчестър Юнайтед, г.р. 16:14