Вратарят на Астън Вила Емилиано Мартинес за втори път попари Франция по идентичен начин с финала на Мондиал 2022. Тогава аржентинецът беше герой за световната титла на тима си след успех над „петлите“ след дузпи. Вчера той спаси два удара от бялата точка срещу Лил на френска земя и класира тима си за полуфиналите на Лигата на конференциите. „Виланите“ спечелиха с 4:3 след дузпи, след като редовното време и продълженията завършиха при 2:1 за „кучетата“ и общият резултат беше изравнен на 3:3.

Според много фенове обаче 31-годишният страж на Астън Вила не е трябвало да пази до края на ударите от бялата точка. Причината за това е жълтият картон, който аржентинецът получи от съдията Иван Кружляк (Словакия) в рамките на редовното време, а след това и втори, след като спаси първата дузпа на Лил, изпълнена от Набил Бенталеб.

Защо обаче Емилиано Мартинес не беше изгонен след втория жълт картон? Ето този въпрос си зададоха хиляди фенове по време на изпълнението на дузпите. Реакциите на запалянковците направо подпалиха социалните мрежи из всички краища на света. 

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Българският коментатор на мача заяви, че реферът е отменил втория жълт картон на аржентинския страж. Съдията първоначално останал с впечатлението, че Мартинес дразни феновете на Лил, но помощникът му го убедил, че било обратното - Емилиано тръгнал да укротява зрителите. Всъщност, главният съдия наистина вдигна картон на вратаря, който бе поставил показалеца на лявата си ръка пред устата си, карайки публиката да млъкне.  

Истината защо Мартинес не беше изгонен е друга. Тя се крие в малко известно правило във футбола. То гласи, че картоните от редовното време и продълженията не се зачитат при дузпите и там започва ново броене. Именно заради това аржентинският вратар остана да пази и после спаси удара на Бенжамен Андре при последното изпълнение на Лил от бялата точка.

По време на целия мач Емилиано беше жертва на враждебно отношение от френските зрители на стадиона, които още не могат да му простят поведението от финала на световното първенство.

Интересното е, че втората дузпа срещу Лил, спасена от Емилиано Мартинес, е била прегледана от ВАР. Това също остава скрито от зрителите. Причината е в съмненията, че вратарят не е бил стъпил на голлинията при удара на Андре. Повторенията са убедили, че вратарят е спазил правилата и няма нужда от повторно изпълнение на дузпата.