Без съмнение сблъсъкът между Барселона и Атлетико (Мадрид) е най-интересният мач от настоящия кръг на Примера дивисион. Каталунците вече имат 11 точки аванс пред третия в класирането Реал (Мадрид), а успех срещу "дюшекчиите" ще им донесе девет точки преднина пред втория в подреждането - Атлетико. Победата на "блаугранас" с 2:0 над Кордоба в Купата на Краля в средата на седмицата дойде след два гола на Лионел Меси, който вече подобри рекорда на Герд Мюлер за най-много попадения в рамките на една календарна година. Барселона е фаворит в мача, но в тима на Тито Виланова не очакват лек двубой. Това беше подсказано от Шави: "Атлетико е силен съперник. Тимът залага на динамичен стил, прави опасни контраатаки и разполата с добър реализатор като Радамел Фалкао."
 
"Дюшекчиите" изостават на 6 точки зад Барселона в класирането и знаят, че мачът на "Камп Ноу" ще бъде решителен за титлата. Успех като гост на стадиона на каталунците ще съкрати разликата на три точки и ще завърже борбата в шампионата. Въпреки че носителят на трофея от Лига Европа не успя да прекъсне неприятната серия от неуспехи в мадридското дерби с Реал, Атлетико отговори с убедителна победа с 6:0 над Депортиво (Ла Коруня) преди седмица, а Фалкао вкара 5 гола. Едно е сигурно, "дюшекчиите" не се плашат от съперниците на терена, които и да са те. Това беше потвърдено от думите на вратаря Тибо Куртоа: "Ние не се плашим от Меси или който и да е играч, който излиза срещу Атлетико." Играещият под наем от Челси белгийски вратар обаче трябва да е по-внимателен, тъй като в мача на "Камп Ноу" между Барселона и Атлетико (Мадрид) преди година именно Меси вкара хеттрик за успеха с 5:0 на "блаугранас".
 
ИГРАЧИ ПОД ЛУПА
Барселона - Андрес Иниеста: Докато Меси постоянно е под светлините на прожекторите, Иниеста е незаслужено пренебрегван, въпреки че е сред тримата кандидати за "Златната топка". Испанският национал има малко време, за да впечатли, ако иска да спечели трофея, въпреки че тази цел изглежда обречена заради головата серия на Меси през 2012 г.
 
Атлетико (Мадрид) - Арда Туран: Подобно на Иниеста, турският национал стои в сянката на успехите на Атлетико (Мадрид) Халфът постоянно е засенчван от головете на Радамел Фалкао. Подвизаващ се предимно в лявата зона на халфовата линия, Арда Туран със сигурност ще затрудни Мартин Монтоя или Даниел Алвеш, който от двамата играе като десен бек.
 
ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ МАЧА НА БАРСЕЛОНА
28.11.12, Купа на Краля
Барселона - Алавес 3:1
01.12.12, Примера дивисион
Барселона - Атлетик (Билбао) 5:1
05.12.12, Шампионска лига
Барселона - Бенфика (Пор) 0:0
09.12.12, Примера дивисион
Бетис - Барселона 1:2
12.12.12, Купа на Краля
Кордоба - Барселона 0:2
 
ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ МАЧА НА АТЛЕТИКО (МАДРИД)
28.11.12, Купа на Краля
Атлетико (Мадрид) - Хаен 1:0
01.12.12, Примера дивисион
Реал (Мадрид) - Атлетико (Мадрид) 2:0
06.12.12, Лига Европа
Виктория (Пилзен, Чех) - Атлетико (Мадрид) 1:0
09.12.12, Примера дивисион
Атлетико (Мадрид) - Депортиво (Ла Коруня) 6:0
12.12.12, Купа на Краля
Атлетико (Мадрид) - Хетафе 3:0
 
барселона_1.jpgБарселона - Атлетико (Мадрид)atletico.jpg
 
Днес от 22:00 часа по ТВ +
Барселона, "Камп Ноу"
Съдия: Перес Ласа
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Барселона: Валдес, Монтоя, Пике, Пуйол, Алба, Шави, Бускетс, Иниеста, Педро, Меси, Вия
Контузени: Фабрегас,Муниеса, Абидал, Куенка
 
Атлетико (Мадрид): Куртоа, Хуанфран, Миранда, Годин, Фелипе, Суарес, Габи, Коке, Арда, Коста, Фалкао
Контузен: Кр. Родригес
 
Баланс за първенство: 150 мача, 65 победи за Барселона, 35 равенства, 50 победи за Атлетико (Мадрид)
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* През тази седмица Лионел Меси подобри поредния рекорд. Аржентинецът вече има 88 гола през календарната година, подобрявайки рекорда на Герд Мюлер от 85 попадения в рамките на една година.
* Меси от Барселона и Радамел Фалкао от Атлетико са на първите две места в голмайсторската класация на Примера дивисион.
* Барселона прави най-добрия си старт на сезон в първенството. Каталунците спечелиха 14 от първите си 15 мача в шампионата, като направиха и едно равенство - срещу Реал Мадрид.
* Фалкао стана първият футболист от над 10 години, който бележи пет гола в един мач от Примера дивисион. Колумбиецът стори това при успеха с 6:0 над Депортиво (Ла Коруня).
* Атлетико (Мадрид) има само две загуби от началото на сезона. "Дюшекчиите" отстъпиха на Валенсия и на Реал (Мадрид).

ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН