Първото Ел Класико за сезон 2012/13 ще се проведе след изиграването на само шест кръга, но въпреки ранния етап победата е еднакво важна и за двата отбора. Реал (Мадрид) трябва да съкрати изоставането си от Барселона, докато каталунците ще опитат да увеличат аванса си пред Кралския клуб на 11 точки. Подобна разлика ще бъде много трудно наваксана от "белия балет", което пък ще постави под съмнение възможността за запазване на шампионската титла.

Новият треньор на Барселона Тито Виланова познава добре напрежението, съпътстващо Ел Класико, тъй като беше асистент на предишния наставник на "блаугранас" Пеп Гуардиола. Сезонът почна добре за Виланова и тимът му спечели всичките си мачове в първенството и Шампионската лига. Въпреки аванса треньорът на каталунците много добре знае, че не го очаква лек мач. Проблем се очертава в постройката на защитата, където заради контузии отсъстват титулярите в центъра на отбраната Карлес Пуйол и Жерар Пике, което най-вероятно ще наложи използването на Хавиер Масчерано и Александър Сонг като двойка. Тяхната необиграност дава шанс на Реал (Мадрид).

В последните си мачове Кралския клуб показва, че излиза успешно от слабия старт на сезона. В последните си два мача "белия балет" вкара девет гола и доказа, че е напълно готов за предстоящото Ел Класико. Барселона обаче не е Депортиво (Ла Коруня) или Аякс и играчите на Жозе Моуриньо ще трябва да положат значително по-големи усилия на "Камп Ноу".

След като вкара общо шест гола в последните си два мача за Реал (Мадрид), Кристиано Роналдо несъмнено е най-голямата заплаха за защитата на домакините. След успеха с 4:1 над Аякс в сряда португалецът призна, че ги очаква трудно дерби с Барселона, но "белият балет" има силите и необходимата увереност, за да спечели  при гостуването си на големия съперник. Основен проблем пред Кралския клуб е слабото представяне при статични положения пред собствената си врата, при които допусна доста голове от началото на сезона. Подобна грешка може да се окаже фатална, особено в Ел Класико.

ИГРАЧИ ПОД ЛУПА
Алексис Санчес (Барселона): Чилийското крило до скоро имаше трудности, но попадението му срещу Бенфика в Шампионската лига ще му даде достатъчно увереност за предстоящото дерби. Срещу Реал (Мадрид) той ще трябва да докаже, че все още е необходим играч за Барселона.

Серхио Рамос (Реал Мадрид): Рамос продължава да се справя добре на новия си пост като централен защитник. Основният проблем е скандалът му с Жозе Моуриньо, който продължава да пълни страниците на испанските медии. Испанският национал обаче е далеч от най-добрата си форма и му предстои труден мач на "Камп Ноу".

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Барселона вкара поне по един гол в последните 25 кръга на Примера дивисион.
* Барселона е отборът с най-много точни удари от началото на първенството - 52, докато Реал (Мадрид) е с най-много неточни - 54.
* Кралския клуб е начело в статистиката по най-много греди (6). Всички попадения на тима на Жозе Моуриньо от старта на шампионата са вкарани от наказателното поле. Няма нито един гол, който да е вкаран с удар извън пеналта.
* Барселона е с най-успешните смени в Примера дивисион. Влезлите като резерви играчи за каталунците са вкарали 6 гола. Това е повече от резервите на всеки друг тим в испанския шампионат.
* Никой не може да се мери с Барселона по комбинативност в Примера. "Блаугранас" имат общо 4181 паса от началото на сезона, като 3704 от тях са успешни. Реал (Мадрид) е опитал само 3056 подавания, което е с над 1000 по-малко от каталунците в първите 6 кръга.
* Шави е водещият подавач на Барса с 530 паса, а в Реал (Мадрид) е Шаби Алонсо с 434.
* Барселона е отборът с най-много голове в Примера дивисион в последните 15 минути на мачовете - 9. Интересното е, че Реал (Мадрид) все още не е допускал попадение в последния четвърт час на срещите си.
* Серхио Рамос е играчът с най-много фаулове за Реал (Мадрид) от началото на сезона (17). Адриано е извършил най-много нарушения за Барселона (6).
* Вратарят на Барселона Виктор Валдес има 12 спасявания от началото на сезона, докато колегата му от Реал (Мадрид) е с 10. И двамата са допуснали по пет попадения.

барселона_1.jpgБарселона - Реал (Мадрид)реал_1.jpg

Днес от 20:50 часа
Барселона, "Камп Ноу"
Съдия: Карлос Делгадо Ферейро

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Барселона: Валдес, Алвеш, Сонг, Масчерано, Адриано, Шави, Бускетс, Иниеста, Педро, Меси, Санчес
Контузени: Пике, Пуйол, Тиаго, Абидал, Куенка; Наказани: няма

Реал (Мадрид): Касияс, Арбелоа, Пепе, Рамос, Марсело, Хедира, Алонсо, Ди Мария, Йозил, Роналдо, Бензема
Контузени: няма; Наказани: няма

Баланс за първенство: 164 мача, 64 победи за Барселона, 31 равенства, 69 победи за Реал (Мадрид), г.р. 263:267
Баланс за Кралската купа: 30 мача, 14 победи за Барселона, 6 равенства, 10 победи за Реал (Мадрид), г.р. 60:58
Баланс в други официални турнири:  26 мача, 8 победи за Барселона, 9 равенства, 9 победи за Реал (Мадрид), г.р. 40:46
Баланс в контроли и други мачове: 32 мача, 19 победи за Барселона, 9 равенства, 4 победи за Реал (Мадрид), г.р. 81:40
ОБЩ БАЛАНС: 252 мача, 105 победи за Барселона, 55 равенства, 92 победи за Реал (Мадрид), г.р. 444:411