ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК

Байерн приема Борусия (Дортмунд) в дербито на 15 кръг на Бундеслигата. Баварският гранд е лидер в класирането и има 11 точки аванс пред шампиона, който заема трета позиция.
 
Байерн даде почивка на Бастиан Швайнщайгер при победата над Фрайбург в сряда, но сега се очаква германският национал да се върне в титулярния състав на мястото на Джердан Шакири.
 
Треньорът Юп Хайнкес трябва да определи нападателя, който ще води атаката срещу Борусия (Дортмунд). Марио Гомес вкара при победата с 5:0 срещу Хановер преди седмица, но не успя да се разпише срещу Фрайбург.
 
Другите опции пред Хайнкес са Марио Манджукич и Клаудио Писаро. Треньорът на Байерн не може да използва за пореден мач Ариен Робен, който лекува контузия. Джером Боатенг още не е достатъчно готов да се върне в игра, а Луис Густаво е контузен.
 
Борусия (Дортмунд) също даде почивка на част от играчите си в междинния кръг през седмицата. Матс Хумелс пропусна мача с Фортуна (Дюселдорф) – 1:1, но срещу Байерн ще се върне в центъра на отбраната за сметка на Фелипе Сантана.
 
Плеймейкърът Илкай Гюндоган пропусна срещата във вторник заради травма, но може да се завърне в титулярния състав, освен ако треньорът Юрген Клоп не предпочете вариант с двама дефанзивни халфове. Титулярно място на Марио Гьотце може да означава място на пейката за Кевин Гроскройц.
 
байерн_1.jpgБайерн – Борусия (Дортмунд)boruisia.jpg
 
Днес от 19:30 часа по Евроспорт 2 България
Мюнхен, “Алианц Арена”
Съдия: Петер Гагелман
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Байерн: Нойер, Лам, Данте, Бадщубер, Алаба, Хави Мартинес, Швайнщайгер, Мюлер, Кроос, Рибери, Гомес
Контузени: Робен, Луис Густаво, Боатенг, Джан, Вайзер, Рийдмюлер
 
Борусия (Дортмунд): Вайденфелер, Пишчек, Суботич, Хумелс, Шмелцер, Гюндоган, Кел, Блашчиковски, Гьотце, Ройс, Левандовски
Контузени: Овомойела, Битенкур, Амини, Кел
 
Баланс: 86 мача, 38 победи за Байерн, 26 равенства, 22 победи за Борусия (Дортмунд)
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Победата с 2:0 над Фрайбург в сряда гарантира на Байерн позицията на есенен шампион в Бундеслигата.
*Юп Хайнкес завърши на второ място в шампионата след Борусия (Дортмунд) в последните два сезона. През 2010/11 начело на Байер (Леверкузен) той финишира на 7 точки зад “жълто-черните”, а година по-късно с Байерн изостана на 8 точки.
* Спортният директор на Байерн Матиас Замер игра шест сезона за Борусия (Дортмунд), като с тима спечели Шампионската лига и “Златната топка”.
* Борусия (Дортмуд) спечели четирите си последни мача срещу Байерн за първенство.
* Матс Хумелс от Борусия започва кариерата си като юноша на Байерн, а Свен Бендер, Марио Гьотце и Мориц Лайтнер са израстнали в Бавария.
* След загубата от Шалке 04 на 20 октомври, шампионът няма поражение в първенството, като в тази серия победи два баварски отбора – Аугсбург и Гройтер Фюрт.