Челси имаше сравнително лесен мач на полуфинала на световното клубно първенство срещу Монтерей. “Сините" се възползваха от разликата в класите, а за успеха с 3:1 спомогна и попадението на Хуан Мата в 17-ата минута, което проби защитната схема на мексиканците. Самият мач показа много позитиви за мениджъра на лондончани Рафаел Бенитес. Фернандо Торес направи силен двубой и започва да възвръща формата, позната от изявите му в Ливърпул под ръководството на Бенитес. Срещу Монтерей Давид Луис игра много силно в средата на халфовата линия, а тримата офанзивни полузащитници Оскар, Еден Азар и Хуан Мата се възползваха добре от възможностите пред себе си.
 
Сега пред Бенитес има няколко важни въпроса за решаване. Дали да развали синхрона на офанзивните си халфове и да върне в игра Франк Лампард или Виктор Моузес? Да пусне ли пак Давид Луис в полузащитата? Оскар със сигурност мечтае да играе, тъй като е бивш играч на Сао Пауло и иска да се изяви срещу големия съперник на бившия си клуб. През май Челси се превърна в първия лондонски отбор, спечелил Шампионската лига. Сега "сините" са на крачка от триумф на Световното клубно първенство, но първо трябва да преодолеят шампиона на Южна Америка - Коринтианс.
 
Също като Сантос преди години и Интернасионал през 2010 г., Коринтианс стигна до турнира в Япония след триумф в Копа Либертадорес. Това позволи на тима да се отпусне в мачовете от бразилския шампионат и да се готви за световното клубно първенство. Тимът от Сао Пауло ще се опита да възстанови бразилската чест в турнира, след като Интернасионал беше елиминиран от ТП Мазембе на полуфинала през 2010 г., а Сантос беше разбит от Барселона (0:4) преди година. Коринтианс има солидна подкрепа в Япония, тъй като около 20 000 фенове на тима са в Страната на изгряващото слънце за турнира. Клубът, който спечели първото издание на световното клубно първенство през 2000 г., няма индивидуални звезди като Сантос, Флуминензе, Ботафого и Фламенго, но пък има силен колектив и разчита на дисциплината. Освен това треньорът Тите е известен с организаторските си качества.
 
ИГРАЧИ ПОД ЛУПА
Коринтианс - Паулиньо: Той изигра важна роля за Коринтианс при спечелването на шампионската титла през миналата година и в триумфа за Копа Либертадорес. Енергичен халф, който тича от едното поле до другото. Има малко слабости в играта си и вече се говори за интерес към него от европейски отбори, въпреки че има един неуспешен престой на Стария континент в ЛКС Лодз.
 
Челси - Фернандо Торес: Хлапето вкара пет гола в последните си три мача и в клуба вече се наблюдава оптимизъм относно трансфера на испанеца, считан до съвсем скоро за пълен провал. Той вече оформи силен тандем с Хуан Мата, което особено пролича в мача срещу Монтерей.
 
ПОСЛЕДНИТЕ 5 МАЧА НА КОРИНТИАНС
11.11.12, Серия "А"
Коринтианс - Коритиба 5:1
18.11.12, Серия "А"
Интернасиона - Коринтианс 0:2
24.11.12, Серия "А"
Коринтианс - Сантос 1:1
02.12.12, Серия "А"
Сао Пауло - Коринтианс 3:1
12.12.12, Световно клубно
Ал Ахли (Ег) - Коринтианс 0:1
 
ПОСЛЕДНИТЕ 5 МАЧА НА ЧЕЛСИ
28.11.12, Висша лига
Челси - Фулъм 0:0
01.12.12, Висша лига
Уест Хям - Челси 3:1
05.12.12, Шампионска лига
Челси - Нордселанд (Дан) 6:1
08.12.12, Висша лига
Съндърланд - Челси 1:3
13.12.12, Световно клубно
Монтерей (Мек) - Челси 1:3
 
11.jpg
челси_1.jpg
Коринтианс - Челси
 
Днес от 12:30 часа по Евроспорт 2
Йокохама, "Йокохама Интернешънъл"
Съдия: Джюнейт Чакър (Турция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Коринтианс: Касио, Алесандро, Чикао, П. Андре, Ф. Сантос, Паулиньо, Ралф, Данило, Дуглас, Емерсон, Герено
Контузени: няма
 
Челси: Чех, Аспиликуета, Ианович, Кейхил, Коул, Микел, Луис, Мата, Оскар, Азар, Торес
Контузени: Стъридж, Тери, Ромеу
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* За седми път в осемте години след промяната във формата на турнира и включването на шестте континентални шампиона победителят ще бъде излъчен в мач между първенците на Европа и Южна Америка.
* От 2005 г. насам само в един случай финалната среща е решена след продължения.
* Челси спечели само четири от последните си 14 мача, но записа победи в последните си три срещи.
* Това е третото участие на Рафаел Бенитес на световно клубно първенство. През 2005 г. начело на Ливърпул той загуби от Сао Пауло (0:1), а през 2010 г. с Интер победи ТП Мазембе (3:0). Ако Челси спечели, испанецът ще се изравни със своя сънародник Пеп Гуардиола с два триумфа на турнира. Гуардиола стори това с Барселона през 2009 и 2011 г.
* Фернандо Торес вкара пет гола в последните си три мача. До момента той има 24 попадения в 92 срещи за "сините".
* Хлапето отправи 9 удара към вратата на Нордселанд в последния мач на Челси в Шампионската лига - негов личен рекорд като играч на "сините". Испанецът вкара два гола срещу шампиона на Дания.
* Коринтианс опитва да стане вторият отбор след Барселона, спечелил световното клубно първенство за втори път.
* Играещите в бразилския тим Данило и Фабио Сантос вече имат по един шампионски медал в турнира. Те бяха част от Сао Пауло при победата над Ливърпул през 2005 г.