Дербито на Северен Лондон между Тотнъм и Арсенал се очаква с интерес, тъй като за поредна година двата тима водят борба за място в Шампионската лига. Още по-голяма интрига в мача добавя невероятната форма на Гарет Бейл, който се намира в прекрасна форма.
 
За първи път от години насам Тотнъм може да се нарече фаворит в дербито, но Арсенал има какво да отговори, тъй като спечели мача на “Емирейтс” през есента с 5:2. “Шпорите” нямат загуба вече 11 поредни мача във Висшата лига, но и “артилеристите” са в силна серия и записаха едно равенство и четири победи в последните си пет мача от първенството.
 
ПРОБЛЕМИТЕ
Нападателят на Тотнъм Джърмейн Дефоу се възстанови от контузия на глезена и вероятно ще бъде сред резервите на тима. Клинт Демпси пропусна победата с 3:2 над Уест Хям в понеделник заради контузия на прасеца и почти сигурно няма да участва в мача. Юнес Кабул, Сандро и Том Хъдълстоун също са аут.
 
Десният бек на Арсенал Бакари Саня отпадна заради контузия на глезена, а бранителят Киърън Гибс все още се оплаква от травма на бедрото. Халфът Абу Диаби е излекуван от проблема в прасеца, но участието му в дербито не е сигурно.
 
ИГРАЧИ ПОД ЛУПА
Гарет Бейл (Тотнъм) – Уелският национал е в страхотна форма през този сезон. Той е неудържим по крилото и може да се възползва от проблемите на Арсенал в защита, които бяха показани при пробивите на Андрес Вайман от Астън Вила в миналия кръг. Бейл е опасен и с далечните си удари и изпълненията на статични положения. Само Лионел Меси има повече голове с удари извън наказателното поле сред топ европейските първенства.
 
Оливие Жиру (Арсенал) – След пристигането си на “Емирейтс” през лятото французинът показа, че е добър централен нападател. Жиру се отличава от обичайните тарани, тъй като освен физическа мощ и висок ръст, той притежава и добра техника. Един от минусите в играта на бившия играч на Монпелие е склонността му да задържа топката и да опитва трудни изпълнения, вместо да подаде на свободен съотборник.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Тотнъм загуби само един от последните си седем домакински мача срещу Арсенал във Висшата лига.
* “Шпорите” имаха аванс в резултата при последните си два мача срещу “артилеристите”, но загубиха и двете срещи с 2:5.
* Гарет Бейл е осмият играч на Тотнъм, който вкарва 15 гола в рамките на един сезон от Висшата лига.
* Тимът на Андре Вияш-Боаш вкара 11 гола с удари извън наказателното поле – повече от всеки друг отбор във Висшата лига.
*“Шпорите” направиха 13 удара в рамките на вратата на Уест Хям в понеделник, само Челси (15 срещу Астън Вила) е записвал повече по време на мач от първенството през този сезон.
* Арсенал спечели 13 точки в последните си 5 мача в шампионата, за същия период толкова точки спечели само лидерът в класирането Манчестър Юнайтед.
* Оливие Жиру има 26 удара към противниковите врати с глава от началото на първенството – повече от всеки друг играч във Висшата лига.
* Няма отбор в Топ 4 на първенствата на Европа, който да е направил по-малко нарушения от Тотнъм и Арсенал през този сезон. “Шпорите” имат средно по 9,7 нарушения на мач, а “артилеристите” – по 9,8.
 
арсенал_1.jpgтотнъм_1.jpgТотнъм – Арсенал
 
Днес от 18:00 часа
diema.jpg
Лондон, “Уайт Харт Лейн”
Съдия: Марк Клатънбърг
 
Тотнъм: Льорис, Уокър, Доусън, Вертонген, Асу-Екото, Паркър, Дембеле, Ленън, Бейл, Холтби, Адебайор
Контузени: Демпси, Хъдълстоун, Кабул, Сандро
Наказани: няма
 
Арсенал: Шчесни, Кошиелни, Мертезакер, Вермаелен, Начо Монреал, Артета, Уилшир, Уолкът, Касорла, Подолски, Жиру
Контузени: Саня, Гибс
Наказани: няма
 
Баланс за първенство: 151 мача, 48 победи за Тотнъм, 41 равенства, 62 победи за Арсенал

АНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА