Шалке 04 потвърди официално, че след края на сезона камерунският защитник Жоел Матип ще премине в Ливърпул като свободен агент.

24-годишният бранител категорично отказа да подпише нов контракт с „миньорите” от Гелзенкирхен и ще продължи кариерата си в английската Висша лига, като договорът му с мърсисайдци ще бъде до лятото на 2020 година.

Матип е второто попълнение на Ливърпул при Юрген Клоп след сърбина Марко Груич, който ще доиграе сезона в сегашния си тим Цървена звезда под наем, след като през зимата бе продаден на английския тим за 5,1 милиона паунда.

„От май миналата година проведохме много интензивни разговори както с Жоел, така и с неговия агент. Бързо стана ясно, че за решението на Жоел имаше фактори, на които не можахме да повлияем”, обясни генералният мениджър на „кралскосините” Хорст Хелдт.

„Винаги съм казвал, че бих се разделил с Шалке само поради една причина: да опозная нещо съвсем ново. Затова трансфер в Бундеслигата никога не е бил на дневен ред за мен. Решението не бе взето лесно, но съм убеден, че сега е точното време да направя тази крачка”, сподели самият Матип за трансфера си.

Роденият в Бохум бранител е с майка германка и баща камерунец. Матип е в Гелзенкирхен още от 9-годишен и се превърна в един от ключовите играчи на тима, с чийто екип има 181 мача само в Бундеслигата, а участията му във всички турнири са 247. Матип е играл с Камерун на световните първенства през 2010 в ЮАР и 2014 година в Бразилия.