ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Интересен казус от изиграните през уикенда мачове във Висшата лига побърка феновете на Острова. Става дума за двубоя между Нюкасъл и Астън Вила от 14 кръг на Премиършип. „Свраките“ записаха домакинска победа с 4:0.

Големият проблем, според запалянковците, е фактът, че домакините направиха шест смени и никой от съдиите не реагира. Мнозина решиха, че грешката може да доведе до преиграване или служебна победа за „виланите“, тъй като има явно нарушение на правилника. Както е известно, на отборите е позволено да заменят петима от титулярите си при три спирания на играта.

Социалните мрежи бързо се напълниха с коментари за шестте смени, направени от домакините.

„Нюкасъл направи шест смени, това позволено ли е?“, пита един от потребителите на „Туитър“.

„Защо никой не казва нищо? Как така смениха шестима играчи“, пише в друг коментар.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Нюкасъл обаче не е нарушил правилата. Във Висшата лига действа правило, позволяващо на отборите в даден мач да правят по шест смени. Това може да се случи, ако участващ в срещата футболист бъде заменен заради сътресение на мозъка.

Именно такова нещо се случи на мача между Нюкасъл и Астън Вила. Титулярният вратар на „виланите“ Емилиано Мартинес напусна терена в 35-ата минута и вместо него в игра се появи Робин Олсен.

Така Нюкасъл и гостите от Бирмингам получиха право да правят по шест смени. Треньорът на „свраките“ Еди Хоу се възползва от тази възможност и в последните 20 минути на мача пусна шестима играчи. Всички смени бяха направени, когато домакините бяха вкарали и четирите си гола.

Въпросното правило не е официално одобрено от ФИФА, но се тества вече втори сезон във Висшата лига по препоръка на Международния борд на футболните асоциации.

КАК ТОЧНО СЕ ПРИЛАГА ПРАВИЛОТО
Ако съдия, спре мача заради съмнение за мозъчно сътресение на даден футболист, медицинските лица задължително влизат на терена за оказване на помощ и без да има изнасяне на играча на носилка. В същото време официалният лекар на мача преглежда ситуацията на повторение в тунела, за да определи дали има съмнения за сътресение. Ако той споделя опасенията на клубните медици и се наложи смяна на въпросния футболист, тогава и двата отбора получават право на допълнителна смяна по време на мача. Това се прави, за да не се почувства единият тим ощетен от правото на другия на шеста промяна в състава.