Японецът Котаро Токуда стана световен шампион по футбол - свободен стил, в събота вечер в римския амфитеатър в Лече, като на финала победи ирландеца Даниел Денехи.

Футболът - свободен стил, представлява дуел от три минути между двама играчи, като всеки жонглира с топка в продължение на 30 секунди под звуците на музика, като целта е играчът да направи с топката интересни фигури и технически жестове. Дуелът се оценява от съдии, които определят за победител играча с по-голямо майсторство и творчество при жонглирането с топката.

22-годишният японец Котаро Токуда, аплодиран от около 15 000 зрители, получи купата от ръцете на бившите италиански национали Филипо Индзаги и Фабио Канаваро.

Фабио Канаваро - капитан на "Скуадра адзура", световен шампион от Мондиал 2006, каза, че "никога не е виждал такъв контрол върху топката" през цялата си професионална кариера.

Финалистите на световното първенство по футбол-свободен стил, бяха излъчени след около 150 квалификационни турнира с над 5000 участници-жонгльори с топка. Първото световно първенство по футбол-свободен стил, се проведе през 2008 година в Сао Пауло (Бразилия) и световен шампион стана Арно Гарние от Франция.