През лятото на 1977 г. елитният германски Кьолн предизвиква скептично отношение към себе си, когато обявява, че привлича в редиците си халфа на Фурукава Електрик Ясухико Окудера. 177-сантиметровият полузащитник, роден на 12 март 1952 г., става първият японец в европейския професионален футбол. okudera.jpgОкудера (на снимката вляво) дебютира в Бундеслигата на 22 октомври 1977 г. (при победата с 2:1 над Дуисбург като гост), а през същия сезон Кьолн печели титлата на Германия. През 1979 г. халфът става и първият японец с гол в КЕШ, след като се разписва на полуфинала (3:3) срещу бъдещия носител на трофея Нотингам. След това той играе за Херта и Вердер.
 
35-години по-късно пътят за японските футболисти в германския елит е добре отъпкан. Въпреки че през годините в Бундеслигата имаше играчи като Шинджи Оно, бумът на японци в немското първенство се дължи най-вече на Шинджи Кагава, който за два сезона се превърна в ключов играч за Борусия (Дортмунд) и допринесе за спечелването на две поредни титли. Роденият на 17 март 1989 г. халф беше привлечен от “жълто-черните” през 2010 г. срещу 350 000 евро, а през това лято беше продаден на Манчестър Юнайтед срещу 15 милиона евро.
 
Силните изяви на Кагава в Бундеслигата предизвикаха истински бум на японски играчи в Германия. В момента в немския елит има 9 футболисти от Страната на изгряващото слънце – шестима полузащитници, трима бранители и един нападател. Липсва само вратар. Японски страж има в Европа, но Ейджи Кавашима пази за белгийския Стандард (Лиеж). Преди години Йоши Кавагучи беше вратар на английския Портсмут, а след това и на датския Нордселанд.
 
“Преди беше трудно да продадеш японски футболист в Япония. Сега обаче футболът се промени. Модерният начин на игра облагодетелства трансферите на японските играчи. Имам много запитвания от германските клубове”, заяви Кен Вакацуки. Японският футболен мениджър е израснал в Германия. Преди година той успя да трансферира дори в Байерн играч от Джей Лигата – Такаши Усами.
 
“Преди години, когато се опитвах да пратя японски футболист в Германия, само чувах – много са ниски, прекалено са слаби физически. Те обаче имат други силни страни и една от тях е маневреността. Стилът на hasebe.jpgБарселона с Шави, Меси и Иниеста промени футбола. Много отбори опитват да копират каталунците и това дава шанс на японските играчи. В Германия представите бяха променени от изявите на Макото Хасебе (на снимката вдясно) във Волфсбург и най-вече представянето на Шинджи Кагава в Борусия (Дортмунд)”, твърди футболният агент Томас Крот, който от 1995 г. работи с Джей Лигата.
 
За силното представяне на японските футболисти в Германия има и друга причина. Играчите от Страната на изгряващото слънце, както и всички техни сънародници, от малки се учат на усилена работа и дисциплина. Това са качества, които високо се ценят в Германия. А и японците са много адаптивни към различните условия и трудности.
 
От началото на сезона в Бундеслигата има истински бум на силно представящи се японци. Такаши Инуи вкара три гола и е сред водещите голмайстори на изненадата Айнтрахт (Франкфурт). За целия минал сезон Такаши Усами изигра само два мача за Байерн, а сега е основен играч на Хофенхайм и има две попадения в първенството. Хироши Киотаке се представя силно за Нюрнберг и реализира един гол за тима. Това предизвика “франките” да обърнат още по-сериозно внимание на Япония и вече преговарят за 21-годишния халф на Серезо Осака - Такахиро Огихара.
 
В последните години имаше и други японски играчи, които се състезаваха в Бундеслигата. Някои от тях не успяха да се наложат в Европа и се върнаха в Джей Лигата. Това се случи с Кишо Яно (от Фрайбург в Албирекс Нийгата) и Томоаки Акино (под наем в Урава Редс от Кьолн). Юки Оцу игра за Япония на олимпийските игри в Лондон, но през лятото беше трансфериран от Борусия (Мьонхенгладбах) в холандския ВВВ Венло.
 
Женският национален отбор на Япония стана шампион на световното първенство в Германия през 2011 г. Това доведе до трансфер на две от японските националки в женската Бундеслига, която е едно от най-силните първенства в света. Централният защитник Суки Кумагай облече екипа на Франкфурт, а нападателката Юки Огими играе за Турбине (Потсдам).
 
ЯПОНСКИТЕ ИГРАЧИ В БУНДЕСЛИТАТА В МОМЕНТА
ИГРАЧ
РОДЕН НА
ПОСТ КЛУБ МАЧОВЕ ГОЛОВЕ
Готоку Сакаи
14.03.1991 защитник Щутгарт 5 0
Ацуто Учида
27.03.1988 защитник Шалке 04 4 0
Хироки Сакаи
12.04.1990 защитник Хановер 2 0
Такаши Инуи
02.06.1988 халф Айнтрахт (Фр) 7 3
Такаши Усами
06.05.1992 халф Хофенхайм 7 2
Хироши Киотаке
12.11.1989 халф Нюрнберг 7 1
Хаджиме Хосогай
10.06.1986 халф Леверкузен 3 0
Макото Хасебе
18.01.1984 халф Волфсбург 0 0
Шинджи Оказаки 16.04.1986 нападател Щутгарт 4 0
Заб.: Броят мачове и голове е за представянето в Бундеслигата през този сезон.