Испанската Ла Лига изтегли жребия за сезон 2023/24 на Примера дивисион. Така стана ясно и на коя дата ще е първото за шампионата Ел Класико между Реал (Мадрид) и Барселона. Голямото дерби ще бъде част от 12 кръг и ще се играе на 29 октомври на олимпийския стадион „Монтжуик“, където Барселона ще домакинства по време на реконструкцията на „Камп Ноу“. Втората среща между „блаугранас“ и „белия балет“ за първенство ще е на 21 март 2024 г. като част от 32 кръг.

Шампионът Барселона стартира новия сезон с гостуване на Хетафе, докато Реал (Мадрид) ще играе в Билбао срещу местния Атлетик. Новият сезон в Примера дивисион ще започне в уикенда, който включва 12 и 13 август. Сред по-интересните срещи от първия кръг са Севиля – Валенсия, Виляреал – Бетис и островното дерби Лас Палмас – Майорка.

Първото голямо градско дерби на Мадрид между Реал и Атлетико ще се играе на стадиона на „дюшекчиите“ – „Уанда Метрополитано“, на 24 септември като част от програмата на шестия кръг. Ответният двубой на „Сантяго Бернабеу“ ще бъде от 23 кръг на 4 февруари 2024 г.

ПРИМЕРА ДИВИСИОН, СЕЗОН 2023/24
Първи кръг
Алмерия – Райо Валекано
Атлетик Билбао – Реал (Мадрид)
Атлетико (Мадрид) – Гранада
Селта – Осасуна
Севиля – Валенсия
Лас Палмас – Майорка
Хетафе – Барселона
Виляреал – Бетис
Реал Сосиедад – Жирона
Кадис - Алавес