След изиграването на последните мачове от груповата фаза на Шампионската лига станаха ясни осемте отбора, които ще продължат участието си в 1/16-финалите на второстепенния турнир Лига Европа. Това са тимовете, заели трето в своите групи: Шахтьор (Донецк), Бенфика, Ювентус, Виктория (Пилзен), Базел, Наполи, Порто и Аякс.

Жребият за елиминационната фаза е в понеделник (16 декември) и в него ще участва и Лудогорец, който ще узнае съперника си за 1/16-финалите. Българският шампион ще бъде поставен на жребия, а Ювентус, Аякс, Порто и Виктория (Пилзен) са потенциални негови съперници. Това са четирите отбора с най-слаби показатели в групите си в Шампионската лига и точно затова ще бъдат непоставени в жребия за Лига Европа.

В урната на непоставените ще бъдат и всички завършили втори в групите си в Лига Европа тимове, като към този момент единственият сигурен такъв е руският Анжи (Махачкала).

В повечето от останалите 10 групи от Лига Европа преди последния кръг нещата са сведени до два отбора, които биха могли да завършат на второ място.

Отборите, които може да завършат втори в групите си от Лига Европа:
Група А – Суонзи или Кубан
Група С – Залцбург или Есберг
Група D – Зулте Варегем или Уигън
Група Е – Днипро или Фиорентина
Група F – Макаби Тел Авив или АПОЕЛ (Никозия)
Група G – Динамо Киев или Рапид Виена
Група H - Севиля, Фрайбург или Слован (Либерец)
Група I - Бетис или Олимпик (Лион)
Група J – Трабзонспор или Лацио
Група L – АЗ Алкмар или ПАОК (Солун)