ФИФА и ФИФПро обявиха имената на петимата претенденти за най-добър вратар в света за 2013 година. Вратарите, които са получили най-много гласове и попадат във финалния списък на номинираните за наградите на ФИФА и ФИФПро за Отбор на годината са Джанлуиджи Буфон (Италия, Ювентус), Икер Касияс (Испания, Реал Мадрид), Петер Чех (Чехия, Челси), Мануел Нойер (Германия, Байерн Мюнхен) и Виктор Валдес (Испания, Барселона). Един от петимата номинирани ще получи отличието за най-добър вратар по време на церемонията "Златна топка" на ФИФА на 13 януари 2014 година.

През 2012 година наградата спечели вратарят на Реал (Мадрид) Икер Касияс, който взе отличието за пета поредна година. Стражът на Байерн Мануел Нойер е сред финалните петима номинирани за трети път, докато вратарят на Челси Петер Чех за седми. И двамата обаче досега не са печелили награда. Вратарят на Ювентус Джанлуиджи Буфон се е радвал на победата в тази анкета през 2006 и 2007 година.

ФИФПро организира анкетата за Най-добър отбор за девета поредна година. От 2009 година Световният съюз на професионалните футболисти осъществява анкетата в тясно сътрудничество с ФИФА. Тази есен ФИФПро разпрати 45 000 анкетни карти на всички свои членове съюзи, които спомогнаха за разпределянето на анкетите измежду играчите. Анкетата в България беше проведена от Асоциация на българските футболисти.