С изиграването на последните мачове от плейофния кръг на Шампионската лига станаха ясни всички участници в груповата фаза на турнира. Голямата сензация е попадането в групите на молдовския шампион Шериф (Тираспол), който съвсем заслужено намери място сред най-силните отбори на континента, след като елиминира три съперника в квалификациите, включително имащите голям авторите в Европа Цървена звезда и Динамо (Загреб).

19-кратният първенец на Молдова съвсем резонно попадна в четвърта урна за жребия, който ще се проведе тази вечер от 19:00 часа в Истанбул. Специални гости на церемонията ще бъдат Бранислав Иванович и Майкъл Есиен, които през 2012 г. спечелиха Шампионската лига като играчи на Челси.

Испания е единствената държава с пет тима в групите, тъй като Виляреал получи право на участие заради триумфа си в Лига Европа през миналия сезон. Англия, Германия и Италия са с по четири отбора. Португалия има три представители, а Франция и Украйна са с по два. С по един отбор са Нидерландия, Русия, Австрия, Белгия, Турция, Швейцария, Швеция и Молдова.

В първа урна са победителите в Шампионската лига (Челси) и Лига Европа (Виляреал) от миналия сезон, както и шампионите на шестте държави с най-висок коефициент в ранглистата на УЕФА. Разположението на останалите отбори в урните зависи от собствения им клубен или национален коефициент.

Това означава, че Шериф (Тираспол), както и шведският Малмьо, елиминирал Лудогорец, ще бъдат в неблагоприятна позиция заради попадането си в четвърта урна и ще имат за съперници теоретично по-силни отбори.

Два отбора от една държава не може да попаднат в една група от турнира. Ако има някакви други ограничения, те ще бъдат обявени непосредствено преди жребия тази вечер.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ОТБОРИТЕ ПО УРНИ
Първа урна: Челси, Виляреал, Атлетико (Мадрид), Манчестър Сити, Байерн, Интер, Лил, Спортинг (Лисабон)
Втора урна: Реал (Мадрид), Барселона, Ювентус, Манчестър Юнайтед, ПСЖ, Ливърпул, Севиля, Борусия (Дортмунд)
Трета урна: Порто, Аякс, Шахтьор (Донецк), РазенБалшпорт (Лайпциг), Ред Бул Залцбург, Бенфика, Аталанта, Зенит
Четвърта урна: Бешикташ, Динамо (Киев), Брюж, Йънг Бойс, Милан, Малмьо, Волфсбург, Шериф (Тираспол)

ДАТИТЕ НА МАЧОВЕТЕ ОТ ГРУПОВАТА ФАЗА
1 кръг: 14 и 15 септември
2 кръг: 28 и 29 септември
3 кръг: 19 и 20 октомври
4 кръг: 2 и 3 ноември
5 кръг: 23 и 24 ноември
6 кръг: 7 и 8 декември