Аржентинският президент Алберто Фернандес и шефът на южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) Алехандро Домингес постигнаха съгласие за условията, при които Аржентина може да приеме изцяло домакинството на Копа Америка (13 юни – 10 юли).

Стана ясно, че това може да стане след разрешение на здравните власти в Буенос Айрес. Аржентинската страна е предложила допълнителните мачове да се играят на стадионите на Естудиантес (Ла Плата) и Велес Сарсфилд.

Аржентина трябваше да приеме турнира заедно с Колумбия. На 20 май КОНМЕБОЛ отне на колумбийците правото на домакинство, тъй като не можеше да бъде гарантирана сигурността на отборите заради протестите в страната срещу управлението на президента Иван Дуке. Това трябваше да е първото в историята издание на Копа Америка, което се провежда в две държави.

Именно заради безредиците, Колумбия поиска отлагането на турнира за ноември. КОНМЕБОЛ обаче отказа, тъй като датите през есента са заети от ФИФА заради квалификациите за Мондиал 2022. Заради това страната беше лишена от домакинство.

Според първоначалните планове Копа Америка трябваше да се проведе в периода 11 юни – 11 юли 2020 г., но беше отложена заради пандемията от COVID-19. Освен това заради рестрикциите заради коронавируса отпаднаха и два от участниците. Австралия трябваше да бъде в Група „А“, а Катар в Група „В“.

Сега в Група „А“ ще бъдат Аржентина, Боливия, Чили, Парагвай и Уругвай. В Група „В“ ще играят Бразилия, Колумбия, Еквадор, Перу и Венецуела.