Йохан Кройф. Кой не го познава. Хората по цял свят го знаят (и не могат да произнесат името му). Истинското му име е Хендрик Йоханес Кройф. Той прави революция и като играч, и като треньор, а след това и като ръководител. Човек, който е почитан в Испания (или по-добре Каталуня), менторът на Пеп Гуардиола. Бащата на първия дрийм тийм на Барселона. В момента част от борда на директорите на Аякс.

johan-cruijff-en-danny-kost

-Колко често Дани (съпругата на Кройф) ви казва: “Йохан, тръгни си. Остави ги да потъват в собствените си лайна?

-(смее се). Тя ми го казва всеки ден. Но ме познава и знае, че никога няма да се откажа от нещо и просто да си тръгна. И това е поради две причини. Първата е, че някои хора явно си мислят, че ще управляват нашия клуб (има предвид Аякс), което е грешно. И второ – никога няма да зарежа моите братя по оръжие. Колкото повече съпротива има срещу мен, толкова повече се мотивирам.

-Защо блокираха програмата ви за развитие на Аякс?
-Това се случи преди шест месеца. Тогава беше трудно. Имахме добър колектив, но нямахме капитан. Говорихме с Марко ван Бастен, както и с Франк Рийкард да заемат поста генерален мениджър. Марк Овермарс беше твърде неопитен. Чоу Ла Линг също беше кандидат.

-Вие искахте да влезете в Управителния съвет заедно с Вим Йонк, Бергкамп и Линг. Това обаче не се случи.
-Хм, членовете на Управителния съвет никога не говореха точно с тях тримата. Затова решихме да се противопоставим на назначението на Ван Гаал. Те искаха да го назначат зад гърба ми, което беше грозно.

-Шефовете поискаха да назначат Марко ван Бастен за генерален мениджър. Какво се обърка?
-Всеки иска Марко. Аз също. Бях няколко дни на почивка и изведнъж съветът започна да предприема решения без аз да съм в течение. Неща, които ставаха зад гърба ми. Марко искаше Денис Хейн да стане търговски директор. Казах на останалите: “о`кей, нека да изчакаме за това”. След което членовете на Управителния съвет ме нападнаха с думите: “Йохан, ти не си компетентен във финансите, не разбираш от маркетинг и човешки ресурси.” Знам, че е така, но също така знам, че на нас ни трябва човек, който да мисли за доброто бъдеще и развитие на Аякс. Не може да назначим човек просто, защото някой иска да го доведе. Чуйте, аз обичам Марко, но и той има слаби страни. Казах му, че не действа правилно. Срещнах се с този Денис. Той е добър човек, но не харесвам начина, по който искат да го вкарат в управлението на клуба. Всичко е въпрос на принципи. Целият свят ще ни се смее, гледайки към нас, как работим и назначаваме шефовете си.

-Мислил ли сте някога, че може да работите с този Управителен съвет?
-Слушай, аз не бях част от процеса на вземане на решения на съвета. Вижте, аз осъзнавам и признавам, че като организационни експерти, адвокати и специалисти половината хора са умни и качествени. Но те мислят и работят различно. Ще ви дам един пример. Говоря с един от директорите месеци наред за преструктуриране. Постоянно сме на срещи, водя всички бивши футболисти, обмисляме доброто бъдеще на клуба. В един момент ни остава само да приемем решенията и той казва: “О`кей, трябва да помисля...” Какво означава това? Защо спъва работата, той пречи на развитието.

-Какво ви научи всичко това?
-Трябва да имаме хора в управлението, които са наясно с нашата визия и планове. Нямам нужда от някой, който прави точно това, което аз искам. Повярвайте ми. Винаги съм готов да търпя и критики. Искам хората да ме чуят. И след това да започнат да поемат своята отговорност. Ако някой обаче има обратно виждане, искам да чуя защо. С аргументи. И сега се оказва, че работя с хора, които блокират всичките ми идеи, защото това просто са моите идеи. Това е идиотско.

-И изведнъж някой обявява Луис ван Гаал за новия генерален мениджър!

vangaal.ajax.blind.425

-Дойде ми като гръм в ясен ден. Това беше толкова странно. Седнахме и обсъдихме за около час ситуацията. Стигнахме до мнението, че Марко ван Бастен е потенциалният кандидат. Ние никога не сме разглеждали Луис ван Гаал или Дани Блинд за този пост. И следващото, което научих е, че Ван Гаал е обявен за генерален мениджър. Странното е, че са взели това решение само няколко часа преди ние да се срещнем и да обсъдим евентуалната възможност Марко да вземе поста. Кристално ясно е, че Управителният съвет иска да вземе властта и контрола в Аякс.

-И тогава заведохте дело срещу собствения си клуб. Това не боли ли?
-Е, в случая това дело не е срещу клуба, а срещу малка група хора. Правя това в името на Аякс. За бъдещето. Знам, че цял свят ни обсъжда, четох дори и във вестниците в Америка как “бивши играчи на Аякс стигнаха до съд”. Погледнете феновете на Ливърпул и Манчестър Юнайтед, борят се срещу собствените си ръководители. Време е феновете да се надигнат и да вземат контрола в свои ръце. Силата е в хората. Окупирайте Аякс (смее се).

-По време на делото ви критикуваха за системата за развитие на школата. Оправдани ли бяха тези нападки?
-Позволете ми да започна с думи от моята книга, че Аякс върви по правилния начин. Ние имаме 20 бивши най-добри футболисти, които сега работят с децата и повярвайте, че никой не може да работи по-добре от тях. Имаме експерти, които се грижат за физическата подготовка, хранене , издръжливост, здраве и т.н. Проблемът е, че не може да си безгрешен. Сигурен съм, че и ние правим грешки. Номерът е да си признаеш и да се справяш с тях. Вярвате ли, че Ван Гаал ще въведе система без грешки. Събудете се! И аз знам, че бившите футболисти, които сега са треньори, не знаят всичко. Имаме нужда от всякакви експерти. Някои казват, че бях най-добрият футболист в света. Със сигурност обаче не бях най-добрия десен бек или вратар. Трябва работа в екип, за да стигнем до резултати.

-После се появи историята с расизма с Давидс?
-Да, съжалявам. Знам, че Едгар Давидс е против нас, но всеки знае, че не съм расист. Играх и работих с всякакви хора от различна раса и религия. Питайте моите приятели Франк Рийкард и Аарон Винтер. Казах на Давидс, че той е част от борда на директорите само защото е тъмнокож и е човек на Франк Рийкард. Може би се изказах малко по-остро и думите ми бяха извадени от контекста. Реакцията на Давидс беше нормална.

-Какво ще стане, ако изгонят Вим Йонк?
-Хаха, феновете ще нападнат лайната. Ако Йонк си отиде, ще го последва и Денис Бергкамп. Това няма да бъде толкова добре. Никой няма да го приеме.

-С една дума Аякс се нуждае от генерален мениджър по футболните въпроси.
-Правилно. Ние сме водещият отбор в Европа, който развива младежкия футбол и скаутските звена. Това е твърде много за един човек. Видяхте какво стана, когато Куман и Ван Гаал бяха тандем. Ако Де Бур, Вим Йонк и Бергкамп се грижат за отбора, ще ни трябва само един човек за финанси и човешки ресурси. Тази структура е работила дълги години, а сега бордът на директорите иска да я разруши и да наложи своя.

-Накрая, кажете как ще бъде разрешен спора между вас и Ван Гаал?
-Казах, когато този човек влезе в Барселона, че ще настъпи срив. Самият той твърдеше, че ще направи революция в развитието на клуба и особено детската школа. Това беше ритник в зъбите ми, но не само на мен, а на още десетки хора в Барселона. Тези, които поставихме началото на една успешна школа. Той започна да води холандски играчи и треньори на “Камп Ноу”. Това беше огромна грешка. Барселона е култура. Този клуб има история, а Ван Гаал изрина всичко като булдозер, като слон. Пеп Гуардиола наскоро каза, че сегашните успехи на Барселона се дължат на моята работа. Това мнение струва много повече за мен, отколкото това, което Ван Гаал твърди.

-Някои хора мислят, че вие и Ван Гаал все пак може да работите заедно.
-Забравете за това, ние сме твърде различни. Аз работя с индивидуалностите и в това виждам силата на един отбор. Ван Гаал работи с колектива, но вижда индивидуалността като слабост.

-И така, каква точно е визията на Кройф?
-Ние пропиляхме на вятъра цяло едно поколение деца в развитието на Аякс. Някои от момчетата вече са на 14 години, а са назад с всичко. Аз не искам да печеля титли, младите трябва да се учат, да работят и да се развиват.

-Това, което правят Бергкамп и Вим Йонк толкова ли е специално за Аякс?
-Хаха, това е ключовият въпрос. За начало – те са много опитни. Второ – интелигентни и образовани момчета. Другото предимство е, че обичат клуба си, работата си и искат да оставят целите си кариери в Аякс. Имаме още Овермарс, Стам, Джони Босман, Роналд де Бур, това е бъдещето на Аякс.

-Вие никога не сте искал да бъдете част от Управителния съвет.
-Така е, но трябваше да го направя. Ако членовете на съвета управляват добре, ще се оттегля и ще остана само съветник на момчетата, ако, разбира се, ме искат.

-Възможно ли е да се наслаждавате на всичко това?
-Аз го правя. Важно е да запазя усмивката на лицето си дори и в този момент. Правя го не за мен или кариерата ми, а за Аякс. Знаете ли, когато името на Ван Гаал отново се появи на хоризонта, всички треньори от юношеската академия посетиха адвокатите си. Веднага. В миналото хората като ме погледнеха в очите поемах отговорността. Аз се чувствам част от един голям екип. И трябва да разочаровам борда на директорите. Ако те мислят, че ние просто ще си лежим и ще оставим нещата така, добре...Това няма да се случи. Така че лека нощ и късмет! Никой няма да ни спре./БЛИЦ