Датският нападател Йон Дал Томасон обяви, че спира с футбола. По този начин той слага край на една успешна кариера, направила го голмайстор на националния отбор на родината си.
 
Томасон, който има 52 гола в 112 мача за “червения динамит”, разкри, че “окачва обувките”, след като за една година не е успял да се възстанови от контузия, получена по време на Мондиал 2010.
 
“Това е един тъжен ден за мен, тъй като професионалният футбол е едно от най-прекрасните неща”, заяви 34-годишният нападател.
 
Датчанинът започна кариерата си в Кьоге преди да премине в холандския Хееренвеен. След това игра една година за Нюкасъл и отиде във Фейенорд. За клуба от Ротердам игра от 1998 до 2002 г., спечели титлата и вкара гол на финала на Купата на УЕФА през 2002 г. Последва трансфер в Милан, с който спечели Шампионската лига и трофея в Серия “А”.
 
“Купата на УЕФА с Фейенорд и Шампионската лига с Милан са връхната точка в кариерата ми”, обяви датчанинът.
 
Томасон игра за Щутгарт и Виляреал преди да се завърне във Фейенорд. Последните години от кариерата му обаче преминаха предимно в лечение на контузии. Последната травма той получи при загубата с 1:3 от Япония, като вкара единствения гол за Дания.
 
Йон Дал Томасон разкри, че планира да се присъедини към треньорския щаб на Екселсиор, клуб от Ротердам, който има добри връзки с Фейенорд и също играе в Ередивизи./БЛИЦ