Испанският национал и нападател на Атлетик (Билбао) Фернандо Йоренте обяви официално, че ще напусне баските на 30 юни 2013 година, когато изтича договорът му с клуба.

„Тръгвам си на 30 юни. Искам да се развивам като футболист и да опитам в нов отбор. Да, решението да си тръгна е твърдо. Взех решението, когато видях колко са разделени на "Сан Мамес". Натъжих се и избрах да не подпиша нов договор. Ариц Адурис заслужава да е титуляр. Не се сърдя, че съм на пейката. Не се чувствам шантажиран от клуба. Подкрепям съотборниците си докрай”, категоричен е 27-годишният нападател.

Йоренте искаше да напусне клуба още това лято, но от клуба не му разрешиха и той отказа да поднови договора си. "Не става въпрос за пари, защото офертата на клуба беше неустоима. Поглеждайки назад към всичко преживяно, това определено е тъжно решение. Медиите със сигурност не ми помогнаха с постоянните си спекулации, които допълнително засилиха напрежението. Причините за напускането ми обаче все пак са други”, допълни Йоренте, който вкара 17 гола в 32 мача за баските през миналия сезон. Тогава той реализира 7 попадения от 15 мача в евротурнирите.