Силно задлъжнелите клубове от Висшата лига Манчестър Юнайтед и Ливърпул бяха обвинени от Британска парламентарна комисия в използването на “финансов допинг”.

В направените 27 изводи след продължилото една година разследване са правят препоръки към шефовете на клубовете да обуздаят високите нива на задлъжнялост и да използват печалбата си, за да обслужват дълговете си.
 
Съставената от представители на всички партии Парламентарна футболна група призова да бъдат съставяни подробни бизнес планове при предстояща покупка на футболен клуб, позовавайки се на препоръка ФИФА.
 
Групата защити проекта на световната футболна централа за “Правило 6+5”, което да лимитира броя на чуждестранните играчи. По този начин бе призовано Британското правителство да лобира пред Европейския съюз за преразглеждане на Закона за свободно придвижване на работна ръка.
 
Ключовото предупреждение в доклада е, че докато влиянието на световната рецесия засега не се усеща силно от футболните клубове, то те трябва да се чувстват предупредени от използвания кризисен модел за рисковия бизнес използван от финансовите институции.
 
“През последната година финансовият свят научи сериозен урок, че следването на старата поговорка “Щом работи, не го променяй”, може да доведе до катастрофални резултати, заяви представителят на Лейбъристите Алън Кийн, който председателстваше разследването. – Има реална опасност английския футбол да тръгне по същия път. Още сега трябва да се вземат коригиращи действия.”
 
“Липсата на правилно управление и финансовата нестабилност са двете язви на успеха, който английския футбол има напоследък. В нашия доклад се препоръчват сериозни мерки за подобряване на ситуацията и за борба с “финансовия допинг”, където на цената на краткосрочен успех се поставя под съмнение дългосрочната финансова стабилност,” заяви Кийн./БЛИЦ