Шампионът на Англия този сезон ще получи 60 милиона паунда от ТВ права, докато завършилият на последно място във Висшата лига ще вземе само 37 милиона паунда, пише британският вестник “Индипендънт”.

След победата си над Челси с 2:1 през уикенда Манчестър Юнайтед се доближи само на точка от спечелването на шампионската титла, а с това и до вече споменатите 60 милиона паунда. Два кръга преди края на сезона пък последното място се държи от Уест Хям, който ще получи минимум 37 милиона от ТВ права.

Клубовете във Висшата лига ще получат средно по над 5 милиона паунда повече от миналата година. Досега точната сума по договора за ТВ правата никога не е била споменавана, но въпреки това може да се каже, че тя се е удвоила от около 625 милиона паунда за периода 2007-2010 година до близо 1,2 милиарда паунда за следващите три сезона.

Парите, които отборите в Англия получават от ТВ права, са около 10 пъти повече от тези в Германия, 5 пъти повече от Италия и 3 пъти повече от Испания. Висшата лига има и най-малката разлика в заработените пари между шампиона и последния в класирането. Първенецът взема 1,6 пъти повече от намиращия се на дъното тим, докато в Испания Барселона и Реал Мадрид прибират 19 пъти повече от последния в Примера дивисион.

Отделно от парите за ТВ права отборите в Англия ще добавят и още пари за крайното си класиране този сезон. Последният във Висшата лига ще прибере 752 000 паунда, докато шампионът получава 15,04 милиона паунда. /БЛИЦ