Бившият германски национал Юрген Колер беше назначен за спортен директор на четвъртодивизионния Валдхоф. В тима от Махмайм световният шампион за 1990 г. започва професионалната си кариера.
 
“Валдхоф (Манхайм) ми помогна за началото на моята кариера. Не бих приел работата, ако ставаше дума за друг клуб”, заяви 47-годишният бивш защитник.
 
Колер скоро може да стане и треньор на Валдхоф, след като наставникът Райнер Холих напусна и временно начело е треньорът на вратарите Андреас Клаус. Тимът, който има сериозни финансови трудности, заема осмо място в Югозападната регионална лига.
 
През 1983 г. Юрген Колер започва професионалната си кариера във Валдхоф, който по това време играе в елита. Дебютът му е на 7 април 1984 г. срещу Кайзерслаутерн. След това носи екипите на Кьолн, Байерн, Ювентус и Борусия (Дортмунд).
 
Има три шампионски титли на Германия (една с Байерн и две с Борусия). С Ювентус става шампион и взима Купата на Италия, както и Купата на УЕФА през 1993 г. С Борусия (Дортмунд) триумфира в Шампионската лига през 1997 г.
 
Бившият бранител е вкарал 2 гола в 105 мача за националния отбор на Германия, с който става световен шампион през 1990 г. и европейски първенец през 1996 г.
 
След края на кариерата си Колер става треньор. В периода 2002-03 г. води националния отбор на Германия до 21 г. След това е начело на Дуисбург и Аален. За последно беше наставник на отбор до 19 години в Бон.