Ювентус не успя да победи у дома Фиорентина, с който завършиха 1:1 в първия си мач от 1/8-финалите на Лига Европа. Така „виолетовите” са на път да объркат плановете на „бианконерите” да стигнат до финала на турнира на собствения си стадион.

„Старата госпожа” поведе с ранен гол още в 3-ата минута, когато Джовинко свали с гърди за чилийския национал Артуро Видал, който се разписа за 1:0. Домакините продължиха да доминират, но пропуски направиха Пабло Освалдо и Видал, който в 38-ата минута нацели напречната греда. Джанлуиджи Буфон пък се намеси решително след изстрел на Матиас Фернандес.

След почивката Ювентус продължи да има инициативата, но така и не успя да отбележи втори гол на спокойствието. Вместо това получи изравнително попадение в 79-ата минута, когато германският национал Марио Гомес получи пас зад защитата на „бианконерите” и оформи крайното 1:1. Домакините натиснаха в края, но техният вратар Буфон се оказа герой като на два пъти направи великолепни спасявания след удари на Борха Валеро и Мануел Варгас. В крайна сметка Фиорентина ще има гол на чужд терен преди реванша във Флоренция.

Двата тима добре се познават в Серия “А”, а в неделя играха един срещу друг в италианското първенство, като “бианконерите” спечелиха с 1:0. Ювентус и Фиорентина се срещнаха на финала на Купата на УЕФА през 1990 г., когато “Старата госпожа”, водена от Дино Дзоф, победи с 3:1 като домакин и направи 0:0 като гост на неутралния терен в Авелино срещу “виолетовите” на Франческо Грациани.

От август 2004 г. насам Ювентус има само две домакински загуби в Европа от 35 мача (20 победи и 13 равенства) – от Байерн с 1:4 (2009/10) и 0:2 (2012/13). Второто поражение от баварците е единствената загуба на Юве в Европа на новия стадион “Ювентус Стейдиъм”, който през този сезон приема финала на Лига Европа.

Фиорентина е един от шестте отбора, които излязоха от груповата фаза на турнира и все още са без загуба. Останалите са Лудогорец, Ред Бул Залцбург, Севиля, Олимпик (Лион) и АЗ Алкмаар. Въпреки че печели КНК през 1961 г., Фиорентина дели с Барселона и Хамбургер уникален рекорд – загубеи финали в трети големи евротурнира. За Фиорентина това са – КЕШ (1957 срещу Реал Мадрид), КНК (1962 срещу Атлетико Мадрид) и Купата на УЕФА (1990 срещу Ювентус).

Реваншът на „Артемио Франки” във Флоренция е след седмица от 20:00 часа българско време.

1juv.jpgЮвентус – Фиорентина 1:1fio.jpg
1:0 Артуро Видал (3), 1:1 Марио Гомес (79)

Торино, “Ювентус Стейдиъм”
Съдия: Бйорн Куйперс (Холандия)